Верховна Рада ухвалила нові правила бронювання військовозобов'язаних

Сьогодні, 4 листопада, Верховна Рада ухвалила в цілому закон (законопроєкт № 7687) про зміни в порядку бронювання військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко у Telegram.

Бронюванню підлягають працюючі військовозобов'язані:

  • в органах державної влади, державних органах, органах місцевого самоврядування, якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;
  • на підприємствах, установах і організаціях, яким дано мобілізаційні завдання або замовлення, у разі коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, що задовольняють потреби ЗСУ та інших військових формувань;
  • на підприємствах, в установах та організаціях, які є критично важливими для забезпечення функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів України.

«‎Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві. Кабмін може бронювати спеціалістів з підприємств, які будуть не підлягати мобілізації. Ми вимагали того, щоб категорії громадян, яких мають право на бронь має бути прийняте тільки законом, а не рішенням Кабміну»‎, — зауважив нардеп.

Нагадаємо, раніше асоціація «Український клуб аграрного бізнесу‎»‎ зверталась до ВРУ та депутатів з проханням пришвидшити винесення на розгляд та прийняття за основу та в цілому законопроект № 7687 «‎Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»‎.

Аграрії зауважили, що цим законопроектом враховується позиція асоціацій та бізнесу, які неодноразово зверталися щодо розв'язання проблемного питання з укладання договору про виконання мобілізаційних завдань (замовлень). Адже для ресурсних компаній загалом немає таких завдань, а виробники сільськогосподарської продукції в обмеженій кількості можуть отримувати такі завдання.

В УКАБ вважають, що для роботи підприємств, що забезпечують функціонування економіки  та продовольчу безпеку країни, мають залишатися працювати відповідні кваліфіковані кадри в достатній кількості для забезпечення безперебійної роботи підприємства.

Разом з тим, у Мінагрополітики нагадали, що бронювання військовозобов’язаних працівників підприємств, установ і організацій агропромислового комплексу можливе виключно через кабінет запитів на бронювання.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus