Азія втратила лідерство в закупівлях української агропродукції

За результатами восьми місяців 2022 року оборот зовнішньої торгівлі агропродукцією між Україною та Азією склав $5164 млн, що на 38% менше відповідного показника 2021 року у $8356 млн.

Про це розповів заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Науковець відмітив, що загалом у поточному році вітчизняний експорт ($3030 млн) знижується в абсолютному виразі відчутніше, ніж імпорт ($163 млн). Тому позитивне для України сальдо аграрної торгівлі з країнами Азії скоротилось до $3655 млн.

«Суттєве зниження взаємної торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та Азією спричинене повномасштабним вторгненням рф в Україну та довготривалим блокуванням наших морських портів, що зруйнувало напрацьовані логістичні ланцюги‎»‎, — наголосив експерт.  

Микола Пугачов уточнив, що через форс-мажорні обставини азійський регіон зараз втратив статус основного ринку збуту для продовольства українського виробництва, але він залишається серед найбільш пріоритетних і перспективних. 

«‎Наявність тут країн із великою ємністю внутрішнього ринку Китай, Індія, а також високим платоспроможним попитом Близький Схід, Японія, Південна Корея, разом зі здатністю до швидкого відновлення колишніх обсягів поставок у разі успіхів України на фронті й стабілізації соціально-економічної ситуації виглядатиме багатообіцяюче для вітчизняного експорту»‎, — підсумував Микола Пугачов.

Основними покупцями вітчизняної агропродукції в азійському регіоні цьогоріч, за даними науковця, є: Туреччина, Китай, Індія, Саудівська Аравія, Іран, Південна Корея та Ірак. Сумарно на ці країни припало 81 % вартості українських поставок в Азію. 

Найбільшими постачальниками у 2022 році виступають Туреччина, Китай, Індонезія та Індія. Їх спільна частка, говорить експерт, перевищила 4/5 від вартості вітчизняних закупівель у даному регіоні.

Нагадаємо, що Європейський Союз мобілізує €1 млрд на вивезення зерна з України «Шляхами солідарності». 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus