Бізнес просить уряд скасувати держрегулювання на соціально значущі продукти

Ритейлери просять уряд скасувати державне регулювання цін з граничними надбавками на соціально значущі продукти та збільшити термін розрахунків із постачальниками української продукції з десяти до 30 днів

Про це йдеться в матеріалі: «‎Торгівельні мережі просять відв’язати ціни в умовах війни» на AgroPolit.com.‎ 

«‎З початку війни ритейл зазнав значних збитків, відбулось падіння ліквідності компаній, мережі зазнають збитків внаслідок відключень електроенергії. Аби вистояти й уникнути перебоїв з постачанням і подорожчанням продуктів учасники роздрібного ринку на період воєнного стану просять підписати меморандуму»‎, — пише видання. 

Відзначається, що основні положення меморандуму наступні:

  1. встановлення строків розрахунків не більше 30 календарних днів на «базові харчові продукти» (окрім органічних)
  2. поширити дію Меморандуму на товари, вироблені в Україні;
  3. застосовувати граничні строки розрахунків у разі належного оформлення пакету первинних документів постачальником, зокрема, за умови вчасної реєстрації податкових накладних.

Відмічається, що позицію бізнесу в уряді почули і відповіли вустами директора розвитку реального сектору економіки Мінекономіки України Романа Кропивницького. 

«Діалог можливий, але за його рамки слід винести такі продукти першої необхідності як вода мінеральна, олія, масло вершкове, яйця фасовані. А перш ніж скасовувати граничну торговельну надбавку, каже він, слід подивитися як поведе себе інфляція‎»‎, — цитує видання Романа Кропивницького.

Але розмір самих надбавок, за словами представника Мінекономіки, уряд готовий переглядати.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus