росія сподівається на подальше розблокування добрив для відвантаження з портів ЄС

Президент країни-терориста рф путін зробив заяву, що російські чиновники працюватимуть над розблокуванням російських добрив, що застрягли в європейських портах, і відновленням експорту аміаку по трубопроводу, який пролягає територією України, повідомляє Reuters.

На зустрічі з російським бізнесменом Дмитром Мазепіним, який передав контроль над виробником добрив «Уралхім-Уралкалій» після того, як у березні потрапив під санкції ЄС, путін заявив, що росія готова збільшити експорт добрив.

«Основною проблемою було, напевно, те, що досить багато добрив застрягли в європейських портах», — сказав Мазепін під час зустрічі.

За його словами, в портах Естонії, Латвії, Бельгії та Нідерландів заморожено 262 тис. т добрив «Уралхіму». Інші виробники, «Акрон» і «Єврохім», не відвантажили 52 тис. т і майже 100 тис. т своїх добрив з портів держав ЄС, відповідно.

Вантаж заблокований через санкції ЄС щодо колишніх власників компаній, в тому числі Мазепіна. 12 листопада «Уралхім» повідомив, що домовився з Нідерландами, Естонією та Бельгією про безкоштовну відправку добрив в африканські країни.

Мазепін також звернувся до путіна з проханням про подальшу допомогу у відновленні експорту російського аміаку через трубопровід, що проходить з росії через Україну до Чорного моря.

Експорт аміаку, який використовується у виробництві добрив, не був частиною поновлення минулого тижня «зернової угоди», хоча ООН була налаштована оптимістично і сподівалася, що росія та Україна зможуть домовитися про умови роботи трубопроводу.

Президент України Володимир Зеленський заявив у вересні, що підтримає відновлення експорту аміаку через Україну тільки в тому випадку, якщо москва поверне військовополонених — кремль таку можливість відкинув.

Нагадаємо, 14 листопада відвантажена перша партія російських міндобрив з Нідерландів до Малаві.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus