Розблоковування експорту добрив принесе росії близько $15 млрд — думка

За найскромнішими оцінками, експортний потенціал азотних і фосфатних добрив рф складає понад 20 млн т на рік. В цінах листопада 2022 р. це близько $15 млрд. Хоча самі російські джерела називають суттєво вищі суми.

Про це розповів директор з маркетингу та розвитку бізнесу компанії VVM Сергій Рубан в матеріалі: «‎Запахло аміаком. Чим небезпечний «зелений коридор» для російських добрив» на Latifundist.com.

На думку фахівця, азотні і фосфатні підприємства російської хімічної промисловості є продовженням ланцюжка видобутку і продажу російського природного газу‎.

«Чому ми говоримо про азотні і фосфатні добрива? Левова частка мінеральних добрив або прямо (селітра, карбамід, КАС), або опосередковано (сульфат амонію, амофос, діамоній фосфат, NPK) виробляються з аміаку. Найбільш масовою сировиною для виробництва аміаку є природний газ»‎, — відмітив експерт. 

В умовах скорочення експортних поставок газу, саме аміак, на думку фахівця, є найпростішим і найлогічнішим продуктом утилізації надлишкових обсягів природного газу. 

«‎Обмежувати експорт російського газу і наразі збільшувати експорт аміаку, це все одно, що перекладати гроші з однієї кишені пальто в іншу», — розповідає ‎Сергій Рубан.

Тому, коли обговорюється зняття обмежень на продаж російських хімічних продуктів, уточнює фахівець, то мова йде перш за все про повернення до звичайних довоєнних бізнесових практик.

Особливо, говорить Сергій Рубан, враховуючи те, що частина експортної виручки буде використовуватися на формування «сірих» схем фінансування закупівель критичних для рф товарів за кордоном, або іншу антиукраїнську діяльність.

Читайте також: «‎Небезпека розмов про «зелений коридор» для добрив»

Нагадаємо, що після продовження «зернової угоди‎»‎ щодо експорту українського зерна через порти Чорного моря почав розблоковуватися експорт російських добрив — перше судно з російськими добривами для Африки вийшло із порту Нідерландів.‎ 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus