На Львівщині зібрали у 2,5 раза вищий урожай гречки, ніж торік

Аграрії Львівської області у 2022 році зібрали майже 9,5 тис. т гречки, що у 2,5 раза перевищує урожай 2021 року.

Про це йдеться у повідомленні Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Відзначається, що досягнути таких результатів львівським аграріям вдалось перш за все завдяки збільшенню посівних площ на 70% — до 6,3 тис. га. Але і середня врожайність гречки в регіоні у 2022 році теж зросла на 37% до 1,4 т/га.

Втім гречка в області досі вважається нішевою культурою, її професійним вирощуванням займаються близько 150 аграріїв.

«Складність вирощування цієї культури обумовлена кількома чинниками. По-перше, гречка має відносно невисоку врожайність і, відповідно, вищу собівартість, у порівнянні з іншими зерновими культурами. По-друге, до війни виробники постійно відчували тиск на ціну гречки завдяки постійному зростанню її імпорту‎», — йдеться в повідомленні.

За словами директорки департаменту Тетяни Гетьман, цього року цінова ситуація на ринку кардинально змінилась: через скорочення виробництва у степовій зоні та зниження обсягів імпорту ціни на гречку в Україні сягнули рекордного рівня.

«Львівські аграрії передбачили такий розвиток подій ще навесні, тому і прийняли рішення розширювати посіви‎»‎, — акцентувала вона.

Посівні площі гречки на Львівщині у 2015-2022 рр.

Читайте також: «‎Дослідження Agrohub про вплив попередників на врожайність основних сільгоспкультур на 200 тис. га»‎

Нагадаємо, низький попит на олію тисне на ціни соняшника.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus