Експертка розповіла, куди інвестору вкласти гроші під час війни

Нерухомість, депозит, валютні заощадження, акції, криптовалюта, перелік може бути нескінченний, але експертка рекомендує інвестувати в сільськогосподарську землю.

Таку думку висловила фахівець з питань ринку землі «‎МХП»Людмила Роменська у своєму блозі на Latifundist.com.

За її словами, переваги покупки сільгоспземель полягають в тому, що її вартість в гривневому еквіваленті в порівнянні із 2021 роком зросла незначно. З 1 липня 2021 року середньозважена ціна 1 га земель для товарного с/г виробництва становить 33 105 грн. 

«‎‎Фактично ж земельні ділянки у кукурудзяному поясі країни, які перебувають в оренді, на сьогодні коштують від 1000 до 1500 $/га. Без оренди — 1500-2500 $/га‎»‎, — відмітила фахівчиня. 

Експерта зазначила, що під час воєнного стану важко сказати, що є надійним активом. Утім, земля, на її думку, навіть якщо потрапить під обстріл, нікуди не дінеться і залишиться активом. При цьому, зараз маємо вигідну ціну — можливо найнижчу. 

«‎Очевидно, що протягом наступних двох-трьох років земля буде дорожчати в міру відновлення економіки України. Для інвесторів це один з аргументів»‎, — підсумувала вона.  

На думку Людмили Роменської, у дуже спрощеному вигляді схема інвестування у землю виглядає наступним чином: купівля землі, здача її в оренду, продаж, що зросте у вартості (орієнтовно після 2024 року, коли на ринок будуть допущені юридичні особи). 

Читайте також: «‎Війна надворі, які інвестиції? — Хвилинку, поговоримо про землю?»‎

Нагадаємо, що скорочено податковий тиск на бізнес, який працює на території бойових дій. 

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus