Дослідження Agrohub про вплив попередників на врожайність основних сільгоспкультур на 200 тис. га

Буряк чи соняшник: дослідження Agrohub про вплив попередників на врожайність основних сільгоспкультур на 700 тис. га
Збирання соняшнику на українському полі
Джерело фото: Latifundist.com

Останній рік команда Agrohub разом з провідними холдингами провела детальне дослідження агротехнологій по п’яти ключових культурах.

На великих масивах даних експертна команда Agrohub виявила закономірності, які допоможуть прийняти оптимальні стратегічні та операційні агротехнологічні рішення. І що важливо — виявити та уникнути в майбутньому помилок, котрі зустрічаються найчастіше.

Спільно з холдингами, серед яких «Контінентал Фармерз Груп», МХП, «Астарта-Київ» та ін., команда Agrohub зібрала та проаналізувала дані фактичних технологічних карт, що охоплюють понад 700 тис. оброблених гектарів за 4 сезони (2018-2021). У цій статті ми сфокусуємось на темі впливу попередників на врожайність основних культур. 

То хто найкращий попередник?

Результати дослідження відображають вплив попередників на майбутню врожайність п'яти основних товарних культур у Центрально-західному регіоні. В результаті аналізу отриманих результатів можна зробити кілька висновків та спостережень.

Цукровий буряк у цій вибірці в даному регіоні виглядає найгіршим попередником для всіх п'яти товарних культур. По всіх культурах врожайність за попередником буряк, нижча від середнього в діапазоні від 3% до 19%. При цьому цукровий буряк не був у фокусі дослідження як основна культура, що обробляється, а розглядався лише при аналізі попередників.

Якщо все ж таки існує економічна необхідність включення в сівозміну цукрових буряків, то результати дослідження свідчать про сою, як про найкращого послідовника після буряка, який показує близько 3% погіршення врожайності в порівнянні з іншими культурами-послідовниками. 

Це цілком можна порівняти з посівом сої по кукурудзі/пшениці/сої/соняшнику і ймовірно має мінімальний негативний ефект у сукупній сівозміні. Кейс «соя по буряках» представлений 6 тис. га у вибірці і є відносно репрезентативним.

* Коефіцієнт, поданий у таблиці, розрахований як відносне відхилення врожайності за певним попередником від середньозваженої врожайності культури за сезони 2018-2021. Це означає, що коефіцієнт 1 говорить про те, що врожайність після попередника залишається на середньому рівні, відповідно коефіцієнти <1 вказують на негативний вплив попередника на культуру, що досліджується, і >1 на позитивний вплив (приріст врожайності). По горизонталі вказані досліджувані культури, по вертикалі — попередники.

Соняшник є непоганим попередником під культури кукурудза (103% від середньої врожайності), пшениця (99%), соя (102%), і тільки для себе, що цілком очікувано з багатьох причин, він негативно впливає на врожайність (86% від середнього значення).

Раніше було загальноприйнятим твердження (і це підтверджували наукові роботи), що соняшник є поганим попередником під усі культури. 

Можна припустити, що це твердження було правильним до появи гібридів із меншою кореневою системою та меншою вегетативною масою. До цього у використанні були сорти та гібриди, які здебільшого висушували ґрунт і виносили з собою велику кількість поживних речовин. Завдяки селекції та генетиці це становище змінилося, але не змінилося загальноприйняте твердження про соняшник, як про поганого попередника.

Загальні висновки

Спостерігаються практично однакові коефіцієнти врожайності для культур кукурудза та соя у розрізі попередників. Для виявлення причин таких впливів потрібні додаткові дослідження.

Найгіршими попередниками з вибірки є:

  • Бобові для сої — 83% від середньої врожайності;
  • Соняшник для соняшнику — 86% від середньої врожайності;
  • Буряк для кукурудзи — 91% від середньої врожайності;
  • Пшениця для пшениці, соя для пшениці — 92% від середньої врожайності.

Також можна звернути увагу на ріпак. Як показують дослідження для всіх культур, які висівали після нього, були отримані хороші результати вище за середнє (103-117% див. таб. 1).

У другій таблиці продемонстровано площі посівів, за якими було зроблено висновки, описані вище. Дані, показані в таблиці, відображають 4 сезони.

Таблиця відображає переваги учасників дослідження в сівозміні по 5-ти основних культурах. 

Як ми досліджували

Ми додали у базу детальні кліматично-грунтові шари до 21 млн унікальних значень даних агровиробників. Це допомогло найбільш точно провести аналіз з урахуванням зовнішніх факторів. 

  • Дослідження, яке проводить команда Agrohub, націлене на збір та аналіз великих масивів агротехнологічних даних українських агровиробників
  • Дослідження охоплює центрально-західний регіон, який повністю або частково включає Вінницьку, Тернопільську, Хмельницьку та Чернівецьку області.
  • У дослідженні розглядаються 5 основних товарних культур: кукурудза, соняшник, соя, пшениця озима, озимий ріпак.
  • Дослідження проводилося на основі даних за 4 сезони 2018–2021 рр., отриманих від учасників по 180+ тис. га площ в обробці (понад 8000 полів та більше, ніж 21 000 000 унікальних значень у базі даних).
  • Одним з основних етапів є комплексна валідація даних по всіх технологічних картах, яка дозволяє бути впевненим у коректності та репрезентативності даних, що надаються для дослідження.
  • Результатами повного дослідження Agrohub є:
  • Презентація містить понад 250 візуалізацій за 171 дискретним показником, включаючи дослідження з насіння, добрив, ЗЗР, технологічних операцій, ґрунту, погоди, у розрізі сезонів, культур та погодних умов.
  • Детальні звіти та аналітики у форматі Excel.

Інформація для агровиробників:

Якщо ви маєте бажання долучитись до дослідження та отримати повні результати, ви можете звернутись до нас по email: start@agrohub.org. Ми відкриті до співпраці та готові відповісти на ваші запитання, а також розповісти детальніше про дослідження.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus