Уряд очікує на зменшення врожаю на 25-30% у наступному році

Наступного року уряд розраховує зібрати врожай на підконтрольних територіях у розмірі 70-75% від показників 2022 року.

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю агентству «‎Інтерфакс-Україна».

За його словами, цьогоріч було посіяно озимих зернових на 4,8 млн га на підконтрольних територіях. Це приблизно на 40% менше порівняно з минулим роком. 

«‎Ми розраховуємо, що ярих культур весною засіють більше, щоб компенсувати. Але очевидно, що велика мінна засміченість полів, фактор невизначеності та постійні атаки ворога вплинуть на кількісні показники нашого врожаю наступного року. Це проблематика, яку доведеться вирішувати», — розповів прем'єр.

Він наголосив, що уряд країни працює над залученням міжнародної підтримки, що має позитивно вплинути на валовий збір урожаю наступного року. Крім того, у 2022 році аграрії отримали портфельні гарантії за кредитами майже на 24 млрд грн, а за програмою «‎5-7-9»‎ надано 81,2 млрд грн кредитних коштів.

«‎Підтримуватимемо агросектор і надалі, але ресурс у нас обмежений. Тому ведемо переговори про підтримку від ЄС, США, з ФАО. З багатьма таких домовленостей уже досягнуто, зокрема з Єврокомісією, USAID, вони готові фінансувати і грантові програми для підтримки агровиробників, і кредитні програми»‎, — сказав прем'єр-міністр.

Шмигаль також наголосив на важливості продовження Стамбульських зернових угод, оскільки морський експорт сільгосппродукції дає змогу виживати українським фермерам та аграріям. 

Окрім того, акцентував прем'єр-міністр, постачання продукції АПК з України гарантує стабільність геополітичної ситуації в Африці та на Близькому Сході, оскільки українське зерно для багатьох країн є ключовим чинником недопущення голоду. 

Читайте також: «‎Александр Чеснакофф: Банки мають обмежений ресурс, тому видають його тим, хто має найбільшу потребу»‎ 

Нагадаємо, що станом на 22 грудня п.р.збирання зернових та зернобобових культур проведено на площі 10,1 млн га (90%) при врожайності 4,64 т/га, намолочено 46,6 млн т зерна

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus