Оновлена Спільна аграрна політика ЄС: як зміниться розмір прямих виплат аграріям

З 1 січня в ЄС почала діяти нова Спільна сільськогосподарська політика (Common Agricultural Policy, CAP). Відповідно змінився розмір прямих виплат, які отримують фермери.

Про це повідомив у Facebook президент Національної асоціації сільськогосподарських консультаційних служб України Роман Корінець з посиланням на видання Аgrarheute.

У оновленій CAP так звана базова підтримка доходу замінює базову премію та премію за екологізацію. Орієнтовна базова підтримка на 2023 рік становить приблизно €156/га.

Премія за перерозподіл залишається. Для перших 40 га зараз вона складає €69/га, для наступних 41-60 га — €41 євро/га.

З новою базовою підтримкою для молодих фермерів політики підвищили верхню межу з 90 га до 120 га. Тут зросли ставки дотації до €116/га.

Пов’язані з тваринами бонуси також є новими. Для овець і кіз — €35 за тварину, а для корів-молодняку — €78 за тварину.

Правила щодо клімату та навколишнього середовища (Екосхеми) з 1-го рівня є добровільними та застосовуються упродовж одного року. Вони передбачають різні ставки фінансування:

  • за пар до 1% понад 4% обов’язкового пару — загалом €1300/га;
  • до 2% — €500 €/га;
  • до 3% — €300 євро/га.

Для лісистих площ агролісомеліоративних систем залишається €60/га, для різноманітних фруктових порід — €40/га.

Основними вимогами для подання заявки на отримання коштів є так звані GAB 1-16 (основні вимоги до управління бізнесом, також відомі як перехресна відповідність).

Крім того, існують GAEC (Стандарти доброго сільськогосподарського та екологічного стану землі).

Нагадаємо, міністри енергетики країн-членів Євросоюзу узгодили тимчасовий механізм обмеження цін на газ.  Вона становитиме €180 за мегават/годину й запрацює із 15 лютого 2023 року. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus