Переробники виготовлять менше олії через експорт насіння за кордон

Виробництво олії
Виробництво соняшникової олії
Джерело фото: Latifundist.com

У 2022/23 МР в Україні може бути перероблено 10,4 млн т соняшнику, що на 10% поступається показнику попереднього сезону. Окремим фактором, що впливає на переробку олійної та експорт соняшникової олії виділяють експорт самого соняшнику.

Про це пише «АПК-Інформ‎»‎.

Експорт соняшникової олії в 2022/23 МР може скоротитися на 8% відносно попереднього сезону та скласти 4,15 млн т (мінімум з 2015/16 МР).

За вересень-грудень сезону-2022/23 з України було експортовано майже 1,2 млн т, що склало половину від прогнозу ІА на весь сезон.

«Цей показник є нетипово високим для галузі, сприяє суттєвому збільшенню конкуренції за сировину, підвищенню цін на неї навіть коли знижується ціна попиту на олію та, як наслідок, більш стрімкому скороченню пропозиції соняшнику на ринку», — зазначила аналітик агентства Світлана Киричок.

Але, додала вона, враховуючи, що ситуація в секторі енергетики поки залишається без змін, ліміти продовжують діяти, а вже в березні термін дії «зернової угоди‎»‎ добігає кінця і буде потребувати нової пролонгації, очікувати суттєвого приросту в переробці, принаймні у лютому-березні п.р., не варто.

«Тобто на даному етапі високі темпи експорту соняшнику компенсують помірну переробку і ліквідність сировини для аграріїв залишається на майже довоєнному рівні. Проте на довгостроковий період такі зміни в балансі попиту/пропозиції можуть мати негативні наслідки для української переробної галузі», — резюмувала експерт.

Читайте також: «‎Суцільний соняшник 2023. Площі збільшують, а як збільшити врожай?»

Нагадаємо, що в Україні очікуються зміни структури посівів під час весняної кампанії 2023 року. За прогнозами, аграрії засіють більше олійних культур, а також формується тренд до вирощування нішевих культур.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus