За останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства — МЗС України

Черга із суден на прохід протоки Босфор, 15 лютого 2023 р.
Черга із суден на прохід протоки Босфор, 15 лютого 2023 р.
Джерело фото: marinetraffic.com

Представники росії при спільному координаційному центрі в Стамбулі вже кілька місяців поспіль системно затримують огляд суден, які прямують із українських портів чи до них.

Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепремʼєрміністра з відновлення України Олександра Кубракова. Тож, за останні три місяці світ недоотримав 10 млн т українського продовольства.

Урядовці стверджують, що російські інспектори свідомо уповільнюють терміни інспекцій, щодня з запланованих 10 інспекцій, зазвичай, відбувається менше половини.

У заяві написано, що у звʼязку з затягуванням інспекцій з боку росії в Босфорі нині утворилась черга з понад 140 суден, переважна більшість яких очікує там понад місяць, через дії росії продовольство недоотримують країни Глобального Півдня, зокрема Африки та Азії.

«Україна глибоко стурбована деструктивними діями рф, які призводять до затримки роботи «зернового коридору» Чорним морем і підривають Чорноморську зернову ініціативу загалом, перешкоджають судноплавству в Чорному морі та вільному доступу продовольства на світові ринки», — сказано у заяві.

Такі дії росії призвели до системного зменшення вантажообігу в рамках ініціативи. Зазначається, що за останні три місяці «світ недоотримав 10 млн т українського продовольства, і ця негативна тенденція набирає обертів».

Натомість, рф користується можливістю безперешкодного торговельного судноплавства з російських чорноморських портів.

«При цьому інспекції цих суден у Босфорі не відбуваються. Це, зокрема, робить можливим використання росією торговельних суден для отримання вантажів військового призначення задля продовження війни проти України», — зазначають у міністерстві.

Дмитро Кулеба та Олександр Кубраков закликають міжнародну спільноту вимагати від рф негайного припинення штучних затримок у роботі «зернового коридору», зупинки спроб росії використовувати продовольство як зброю та розблокування українських портів.

Вже цього тижня росія заявляла, що продовження «‎зернової угоди» буде «‎недоречним»‎, якщо не будуть скасовані санкції, які нібито впливають на експорт її агропродукції, і не будуть вирішені інші питання.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus