В Україні застрягло 33 млн т зерна, яке треба експортувати — Костецький

В Україні станом на лютий 2023 року залишається приблизно 33 млн т зерна, яке має бути експортоване.

Про це заявив операційний партнер торгово-аналітичної компанії Barva Invest Богдан Костецький під час дискусійної панелі в Медіацентрі «Україна — Укрінформ‎»‎.

«На сьогодні у нас залишків приблизно 33 млн т зерна‎»‎, — сказав він.

Костецький зазначив, що не експортованим залишається як зерно минулого сезону, так і врожаю 2022 року. Зокрема, з України ще не відправлено: 21 млн т кукурудзи, приблизно 11 млн т пшениці та 2,5 млн т ячменю.

Експерт наголосив, що за умови збереження поточної динаміки відвантажень у межах «зернової ініціативи‎»‎, експорт цих залишків триватиме до кінця року.

Костецький зазначив, що з українських морських портів потрібно експортувати 5-6 млн т зерна щомісяця, а не 3 млн т, як це відбувається останніми місяцями.

Читайте також: «‎Якби не війна. Згадали, яким прогнозувався 2022-й зерновий рік і що втратив український агросектор»‎ 

Нагадаємо, що за минулий тиждень 25 суден експортували 1,1 млн т агропродукції до країн Африки, Азії та Європи. Зокрема, 54 тис. т пшениці відправлено до Шрі-Ланки, 57 тис. т — до Бангладешу, а 90 тис. т очікують Кенія, Туніс та Єгипет.

У порівнянні з попереднім тижнем обсяг експорту через порти Великої Одеси збільшився на 152 тис. т. Водночас продовжує знижуватися показник заходу нових суден під завантаження. Минулого тижня порти Великої Одеси прийняли тільки 16 суден, позаминулого — 25.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2022 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus