Вирощувати силос на біометан не менш вигідно, ніж вирощувати продукти харчування — Георгій Гелетуха

Потенціал виробництва біометану в Україні становить до 10 млрд м³/рік. Половина цього обсягу — це переробка пожнивних решток (соломи, стебел кукурудзи і соняшнику), четверта частина — силосу кукурудзи, ще чверть — відходів харчової промисловості, осаду стічних вод, органічної фракції побутових відходів та тваринницьких підприємств. До 2050 року потенціал виробництва біометану може зрости до 21,8 млрд м³/рік.

Про це повідомив під час міжнародної онлайн конференції «Розвиток в Україні галузі переробки агрокультур на основі сучасних промислових біотехнологій» д.т.н., голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, передає кореспондент Latifundist.com.

За його словами, в період високих цін на газ (та навіть таких, як зараз) вирощувати силос та інші енергетичні культури не менш вигідно, ніж вирощувати продукти харчування.

«Якщо ви вирощуєте кукурудзу на зерно, то при середній врожайності 6 т/га і ціні €200/т дохідна рентабельність €1200/га. Дещо більша буде дохідність при вирощування силосу: €1600/га при врожайності 40 т/га і ціні €40/т. А якщо ви з силосу виробите метан і продасте в ЄС по €900/тис. м³, то ваш прибуток складе €2880/га», — відмітив Георгій Гелетуха.

Також він додав, що наразі в Україні немає біометанових заводів. Працюють 73 біогазових заводи, які виробляють електроенергію. Встановлена потужність — 124,3 МВт ел. Однак декілька заводів працюють над конверсією існуючих біогазових установок і вже у найближчі місяці перші з них будуть запущені в роботу.

Георгій Гелетуха зауважив, що найбільший потенціал виробництва біометану є у Вінницькій, Київській та Черкаській областях. Найменший — Закарпатській, Чернівецькій та Івано-Франківській областях через те, що там мало сировинного ресурсу.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus