В Україні цьогоріч почнуть працювати 5 заводів з виробництва біометану — експерт

Очікується, що у 2023 році в Україні відкриються 5 біометанових заводів. Вони зможуть виробляти 20 млн кубометрів біометану на рік. Але щоб рентабельно виробляти біометан, потрібно, аби його вартість була на рівні 800-900 євро/тис. кубометрів. 

Про це повідомив д.т.н., голова правління ГС «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, пише Укрінформ.

«У нас найбільші в Європі площі сільськогосподарських земель, відповідно, багато сировини, зокрема, це відходи рослинництва та тваринництва, які можуть бути використані для виробництва біогазу та біометану. В Україні дуже розвинена газова мережа, в яку можна подати цей метан. Ми недалеко від Європи, тому можемо зайняти частину цього преміального ринку біометану, щодо якого Європа поставила дуже амбітні цілі. Відповідно, ми могли б 10-20% цього ринку закрити своїм біометаном», — сказав Гелетуха.

За його словами, якщо українському бізнесу не вдасться вийти на європейський ринок, то біометан доведеться продавати по 450 євро/тис. кубометрів в Україні. Оскільки це нерентабельно, то заводи, які планують виробництво метану, відмовляться від цієї ідеї.

Читайте також: Україна вже є зерновим хабом, а може стати біометановим, — Сергій Кравчук

Експерт додав, що для розвитку галузі потрібно внести деякі законодавчі зміни. Енергетична митниця, яка займається розмитненням та замитненням природного газу, має опікуватися й біометаном. Кабмін в свою чергу має дати дозвіл на його експорт.

Нагадаємо, що потенціал виробництва біометану в Україні становить до 10 млрд м³/рік. Половина цього обсягу — це переробка пожнивних решток (соломи, стебел кукурудзи і соняшнику), четверта частина — силосу кукурудзи, ще чверть — відходів харчової промисловості, осаду стічних вод, органічної фракції побутових відходів та тваринницьких підприємств.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus