Фіалу звинувачують у бажані заволодіти заводом ‎Моршинська‎. Dragon Capital відповіли, що це нічим не обґрунтовані твердження

IDS Ukraine вважає, що арешт заводів «‎Моршинська»‎ та «Миргородська‎» автоматично зупинить операційну діяльність підприємств, а за зверненням АРМА до правоохоронних органів стоїть Томаш Фіала, власник Dragon Capital. У DC відкидають звинувачення. 

У IDS Ukraine відмітили, що арешт заводів та їхня неминуча зупинка призведуть до того, що держава втратить велике і сучасне підприємство. У компанії наголосили, що понад 50% активів IDS Ukraine належать акціонерам, щодо яких не застосовано жодних санкцій.

«‎Буде зруйновано працюючий бізнес, а це означає, що без роботи в умовах війни залишиться 3 тис. співробітників IDS Ukraine, держава недоотримає 700 млн гривень податків та може втратити велике та сучасне підприємство»‎, — наголосив виробник у пресрелізі, пише «‎Інтерфакс-Україна». ‎ 

Також в IDS Ukraine заявили, що компанія Dragon Capital лобіює арешт заводів в Моршині та Миргороді, нерухомість та інші цілісні майнові комплекси та прагне передати їх зовнішньому управителю через конкурс, у якому сама й має намір узяти участь.

У Dragon Capital назвали це «‎низкою нічим не обґрунтованих тверджень та коментарів» та зазначила наступне:

  • Арешт та проведення одночасних конкурсів на управління корпоративними правами та майном є стандартною практикою щодо російських активів. Кейс «Моршинської‎»‎ є винятковим з незрозумілих причин. Це легко перевірити з публічно доступної інформації АРМА щодо проведення конкурсів на управління іншими активами.
  • Арешт майнових комплексів не призводить до зупинки виробництва.
  • DC, як потенційний учасник конкурсу, виявили готовність забезпечити збереження кількості робочих місць та відрахувань до державного бюджету на рівні не менше поточного. 

Також у DC сподіваються, що українська система влади і правосуддя за час війни пройде трансформацію, результатом якої зокрема стане неминуча націоналізація російських активів, проведення прозорих та відкритих конкурсів щодо їх управління і подальшого продажу, неможливість повернення таких активів їх попереднім російським власникам через українські суди до чи після нашої перемоги.

«Ми щиро сподіваємось, що наша позиція щодо необхідності відшкодування збитків, завданих Україні за рахунок російських активів, збігатися з позицією українського менеджменту та неросійських акціонерів групи компаній IDS Borjomi, які, станом на 24 лютого 2022 року, були міноритаріями, про що самі нещодавно заявляли публічно‎»‎, — зазначили в DC. 

Нагадаємо, у червні 2022 року суд заарештував корпоративні права підприємств російського олігарха, які є одними з найбільших виробників мінеральної води в Україні. Восени 2022 року за рішенням суду АРМА отримало корпоративні права (зокрема Миргородського та Моршинського заводів), промислові зразки та торгові марки підприємств групи.

10 лютого АРМА оголосила конкурсний відбір управителя для заарештованих активів виробників мінеральних вод ТМ «Моршинська‎»‎, «Миргородська‎»‎ і Borjomi. В IDS Ukraine заявили, що проти вибору управителя для їхніх активів.

21 лютого інвестиційна компанія Dragon Capital закликала призупинити оголошений АРМА конкурс і оголосити новий з арештом заводів. В АРМА заявили, що виконують постанову суду.

Сергій Герасименко, Latifundist.com, 2023 р.

 

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus