Нові мита для соняшнику. Як тепер експортувати?


Джерело фото: freepik.com

24 лютого Верховною Радою України було прийнято нові зміни до Податкового кодексу України. Ці зміни встановлюють нормативне встановлення митної вартості для певної категорії товарів, до яких відноситься і насіння соняшнику.

Таким чином, для оформлення експорту соняшника потрібно буде вказати митну вартість товару не меншу, ніж встановлена відповідним міністерством. Схоже на те, що це буде міністерство економіки. І відповідно, експортне мито буде вираховуватися саме від зазначеної вартості товару.

Яким чином буде визначатися нормативна вартість?

Згідно Законопроєкту, підготовленого до другого читання, така вартість буде встановлюватися як середньоарифметичне значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах, що склалися за попередній календарний місяць, у доларах США.

Анатолій Косован, адвокат, управляючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group

Тобто, дата укладення контракту і відповідно визначення ціни, дата заведення експортної декларації та період, за який буде визначатись ціна будуть зовсім різними, більше того, така вартість встановлюватиметься 1 раз на місяць. Все перелічене звичайно буде впливати на розмір мита, який повинен сплатити експортер, без можливості заздалегідь прорахувати конкретний розмір таких витрат при укладенні контракту.

Більше того, наскільки нам відомо, на великих міжнародних біржах відсутні котирування насіння соняшника, тому цікаво, показники яких бірж будуть братися до уваги Кабміном, який і повинен сформувати їх перелік.

При цьому законодавці передбачили вихід із такої ситуації, а саме: встановлення нормативної експортної вартості, визначеної з урахуванням середньоарифметичного значення котирувань цін на міжнародних товарних біржах на компоненти таких товарів або цін на внутрішньому ринку України.

Звісно, що компонентів у насіння соняшнику немає, тому надзвичайно цікаво, які показники вартості на внутрішньому ринку будуть братися до уваги.

Також звернемо увагу на три значні нюанси:

  1. Зазначена митна вартість не буде застосовуватися до товарів, на які розповсюджується режим експортного забезпечення, при введенні якого така вартість просто окремо повинна бути встановлена в постанові Кабміну.
  2. У випадку невідповідності митної вартості зазначеному вище, митниця буде відмовляти в проведенні митного оформлення.
  3. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з першого числа другого місяця, наступного за місяцем набрання ним чинності.

Анатолій Косован, адвокат, управляючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus