Як правильно забронювати працівників на весняну посівну — інструкція від експерта

Міністерство агрополітики України розробило додаткові критерії для бронювання працівників сільськогосподарських підприємств. Бізнес, який відповідає двом критеріям, встановленим Мінагрополітики і ще двом критеріям, встановленим Кабміном, може бути визнаний важливим для функціонування економіки. Це значить, що підприємство може претендувати на бронювання 50% військовозобов’язаних працівників і додатково директора та його заступників.

Про це Latifundist.com розповів керуючий партнер юридичної фірми Kosovan Legal Group Анатолій Косован.

В перелік бізнесів, на які розповсюджуються відповідні критерії, увійшли не виключно аграрні підприємства, але й складське господарство, торгівля агропродукцією, ЗЗР, насінням, технікою, добривами, а також їх вироблення, виробництво харчових продуктів та напоїв, рибне господарство.

Отже, критерії затверджені міністерством:

  1. Обробка земель від 1000 га або кількість працівників не менше 50 осіб.
  2. Основний вид діяльності компанії станом на 01 січня 2022 р — один із перелічених вище.

«Якщо компанія підпадає під обидва із цих переліків, то вона автоматично підпадає під один із критеріїв для визнання підприємства критично важливим для функціонування економіки. Згідно із даною постановою важливою для економіки є компанія, яка підпадає під будь-які з 3 критеріїв. Таким чином підпадаючи під критерії Мінагрополітики необхідно підпадати ще під будь-які 2 критерії за постановою», — розповідає експерт.

Найбільш досяжними для невеликого бізнесу є наступні 2:

  1. Відсутність заборгованості із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  2. Розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р.

Отже бізнес, який відповідає критеріям Мінагро і Кабміну, може бути визнаний важливим для функціонування економіки і відповідно претендувати на бронювання 50% військовозобов’язаних працівників і додатково директора та його заступників.

В такому випадку підприємство подає відповідне звернення саме до Мінагрополітики. Щоб не втрачати час, краще відразу подавати обидва звернення: про визнання важливим для економіки та про бронювання.

Нагадаємо, на Кіровоградщині перед посівною понад 100 механізаторів мобілізували в армію.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus