Веревський хоче скористатися ситуацією в Україні, щоб максимально позбавитися від міноритарних акціонерів — аналітик

Ми бачимо дуже неоднозначний кейс, коли основний власник компанії намагається скористатися поточною складною ситуацією в Україні для того, щоб максимально позбавитися від міноритарних акціонерів.

Так прокоментував вихід компанії «Кернел» Андрія Веревського з Варшавської фондової біржі аналітик Eavex Capital Дмитро Чурін.

«З нашої точки зору, основний власник компанії намагається скористатися низькою вартістю акцій на біржі, щоб сконцентрувати якнайбільше акцій компанії. Є висока ймовірність, що не всі акціонери погодяться продати акції «Кернел» за запропонованою ціною в 18,5 злотих. Тим не менше, для деяких власників акцій компанії буде необхідність продати акції навіть по цій низькій ціні, бо є інвестиційні фонди, які не можуть тримати в своєму портфелі акції не публічних компаній», — зазначив Чурін.

Фондове розлучення. Чому Кернел покидає Варшавську біржу
Читати також

Акції компанії «Кернел» торгуються на Варшавській біржі та на «Українській біржі». За період з лютого 2022 року котирування цих акцій впали з рівня 50 злотих до поточної позначки в 18,55 злотих. Низька запропонована ціна для викупу підкреслюється таким фактом, що за період липень-грудень «Кернел» заробив чистий прибуток $368 млн, а капіталізація всієї компанії на біржі зараз лише $326 млн.

«Тобто, у випадку якщо б основний власник просто заявив про купівлю акцій на біржі, то це сприймалося б позитивно і свідчило про віру власника в майбутнє компанії, а в даному випадку, коли оголошується бажання провести делістинг з біржі, то це сигнал, що багатьох інвесторів хочуть змусити продати акції», — підсумовує Дмитро Чурін.

Відповідно до польського законодавства, рішення про делістинг може ухвалюватися лише загальними зборами акціонерів і за таке рішення мають проголосувати власники 90% акцій. Але у випадку «Кернел» це правило не діє бо холдингова компанія «Кернел» зареєстрована в Люксембурзі, де рішення про вилучення акцій з біржі ухвалюється Радою директорів. Тому, найімовірніше, пропозиція про делістинг буде ухвалена

Нагадаємо, що серед причин делістингу Namsen Limited вказувала те, що за 11 років «Кернел» жодного разу не зміг залучити фінансовий капітал для інвестування, польські інвестори більше не є основними акціонерами, а ціна акцій не міняється попри всі вливання в розвиток.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus