Як зросли доходи агрономів у 2022 році — дослідження Agrohub

Рівень повного доходу агрономів (заробітна плата + бонуси) в кінці 2022 року збільшився на 9-55% в залежності від посади та компанії — у порівнянні з ситуацією в березні 2021.

Про це йдеться у дослідженні компанії Agrohub.

Таке зростання більшою мірою пов’язане зі зміною системи бонусування, що була прийнята ще до початку повномасштабної війни. У дослідженні взяли участь 6 великих і середніх агрохолдингів із сумарним земельним банком більше 1,5 млн га.

Зазначимо, що на рівень доходу суттєво впливає рівень навантаження — кількість гектарів, за яку відповідає той чи інший агроном.

 У 2022 медіана заробітної плати (без бонусів) виглядає наступним чином:

  • для головного агронома — 61,5 тис. грн,
  • для провідного — 35,7 тис. грн,
  • для лінійного агронома — 22,4 тис. грн.

У порівнянні з 2021 роком відбулось зростання (+15%) зарплатної медіани, що було реалізовано ще до початку повномасштабної війни або вже наприкінці року.

Також у 2022 році зросли бонуси:

  • 2-3 місячні оклади для лінійного агронома,
  • більше 4 окладів для провідного,
  • близько 8 для головного.

«Це дослідження в першу чергу показало силу та стійкість компаній, які протягом 2022 не дивлячись на труднощі демонстрували приклад потужної соціальної допомоги співробітникам та навіть підвищили рівень їхнього доходу. Наразі є певна турбулентність у планах — не зрозуміло, як буде розгортатись ситуація через складнощі військового часу, але компанії все одно мають намір збільшувати зарплату та бонуси у 2023», — розповів керівник Agrohub Дмитро Лєбєдєв.

Також у 2022 році 85% агрономів були забезпечені службовими автомобілями або ж їм компенсували паливо та обслуговування власного авто. 70% агрономів були забезпечені принаймні разовим харчуванням та 100% мали право пільги на житло.

Крім того, 99% агрономів мають доступ до навчання — ця пільга розповсюджена найбільше саме серед агрономів у порівнянні з іншими групами посад.

Враховуючи, що дослідження проходило протягом 2022 року, варто відзначити вплив війни. Компанії продовжили надавати більшість пільг, а також гуманітарну допомогу, збільшивши на це бюджет в умовах масштабної релокації співробітників. Проте у перші півроку багато агробізнесів поставили на паузу певні пільги, наприклад навчання, видачу кредитів та позик, а від деяких відмовились зовсім, зокрема від медичного страхування.

Нагадаємо, в Україні відбудеться проєкт для учасників агросектору, який передбачає 80 годин роботи спеціально підібраних консультантів в інтересах компаній-учасників. Консультації будуть повністю безоплатні для 35 компаній, які пройдуть відбір.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus