Різкий сплеск ставок фрахту у квітні та повна відсутність планування логістики — експерт про продовження зернової угоди

Бажання росії продовжити «зернову угоду» на 60 днів це дуже погане рішення. Через активізацію продажів на квітень суттєво зростуть ставки фрахту.

Про це у коментарі Latifundist.com розповів директор BPG Shipping & Kronos Bulkers Генадій Іванов.

«До тих 88 суден, які зараз стоять на вхід додадуться ще судна, будуть підняті ставки фрахту, враховуючи, що фрахтовий ринок у березні дуже виріс, БФІ (Балтійський фрахтовий індекс суховантажного тоннажу — прим. ред.) виріс у два рази», — розповів Іванов.

За його словами, ставки демереджі будуть набагато вищими, ніж у січні, все це лягатиме на покупців, трейдерів, відповідно на українського фермера.

«Може статися так, що за місяць все стане, бо ти не можеш нічого планувати. Зерновий ринок — це форвардні продажі. Те, що Україна продавала здебільшого на споті, це все добре, але виключає моменти планування, логістику тощо. Стосовно споту, мені здається, це буде різкий сплеск фрахту у квітні та повна відсутність планування логістики», — додав Генадій Іванов.

Читати також: Ставки фрахту, перевалка, демереджі: яким буде 2023-й рік для Дунаю

Експерт вважає, що продовження «зернової угоди» на 60 днів практично нівелює експорт українського зерна. Він начебто є, але з технічного боку його важко здійснювати.

Нагадаємо, ставки на контейнерні перевезення продовжать знижуватися в умовах нинішнього перерозподілу попиту і пропозиції на морські перевезення.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus