росія погрожує розірвати «зернову угоду»

У МЗС росії заявили, що погоджуються продовжити дію «зернової угоди» на 60, а не на 120 днів та висунули вимоги щодо її продовження.

Про це повідомляє «Європейська правда», з посиланням на відповідну заяву МЗС рф від 20 березня.

Згідно з заявою, таке рішення зумовлене відсутністю зрушень у реалізації меморандуму росія-ООН щодо нормалізації вітчизняного сільгоспекспорту.

«Позицію офіційно повідомили турецькій та українській стороні Чорноморської ініціативи, а також представникам ООН. Формальних заперечень не надійшло. Таким чином, угода продовжує діяти наступні два місяці у наявному форматі, без змін щодо задіяних портів, номенклатури вантажів та погодженого порядку інспекцій» йдеться у заяві.

Також росія висунула вимоги для подальшої дії «зернового коридору»:

  • підключення «Россельхозбанку» до SWIFT,
  • відновлення постачання сільгосптехніки і сервісного обслуговування для неї,
  • зняття обмежень на страхування і на доступ в порти,
  • відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті-Одеса»,
  • зняття санкцій з російських компаній у сфері виробництва та перевезення сільгосппродукції і добрив.

«Без зрушень із виконанням зазначених вимог, які не є новими і мають бути вирішені у рамках Меморандуму росія-ООН, наша участь у Чорноморській ініціативі буде призупинена» заявили у москві.

Пресслужба Організації Об'єднаних Націй підтвердила, що «зернова угода» була продовжена, але без вказівки на який термін. Натомість росія заявляє, що підписала угоду на 60 днів. 

Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що «зерновий коридор» буде продовжено на 120 днів. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus