В Україні затвердили план розмінування сільгоспземель

В Україні затвердили план розмінування сільгоспземель у 9 областях. Всього обстеження потребує понад 470 тис. га.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«Розпочинаємо системну реалізацію Плану з розмінування земель сільськогосподарського призначення в 9 регіонах України, постраждалих від широкомасштабного вторгнення, прийнятого в рамках Міжвідомчої групи з питань гуманітарного розмінування. Обстеженню та в разі необхідності розмінуванню підлягає понад 470 тисяч 854 гектари земель», — зазначила Перший віцепрем'єр-міністр — Міністр економіки, голова Міжвідомчої групи з питань гуманітарного розмінування Юлія Свириденко.

В першу чергу зусилля з розмінування будуть спрямовані на малозабруднені землі з багаторічними насадженнями, чи заплановані під посів овочевих та баштанних культур. 

Планом передбачено гуманітарне розмінування Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей. Пріорітетними областями визначено Миколаївську та Черкаську.

Читайте також: Власник компанії ПАЕК Юрій Кормишкін отримав поранення внаслідок підриву трактора на Миколаївщині

Згідно критеріїв, вказаних в плані, щільність забруднення, що впливає на час, необхідний для обстеження та очищення територій поділяється на категорії:

  • низька території, де не велися бойові дії, але існує ймовірність виявлення вибухонебезпечних предметів (ВНП); 
  • середня деокуповані території, які потрапляли в зону постійних обстрілів, здійснювали свою діяльність військові формування і на яких є висока ймовірність виявлення ВНП; 
  • висока території поблизу лінії бойового зіткнення, стосовно яких є інформація щодо встановлених мінних полів та застосування засобів дистанційного мінування.

Інформацію щодо сільськогосподарських земель за щільністю забруднення та категоріями економічної доцільності готують територіальні громади та подають її до обласної військової адміністрації.

Нагадаємо, в Миколаївській області почали розміновувати сількогосподарські землі. Від Міноборони в області працює 11 груп розмінування, згодом до них долучаться ще 9 груп. Також 9 груп працюють від ДСНС.

 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus