Продовження безмитної торгівлі ЄС з Україною під загрозою через заборону агроекспорту

Посли ЄС 19 квітня мають проголосувати за продовження безмитної торгівлі з Україною до червня 2024 року. Ситуацію ускладнює те, що ряд європейських держав наклали заборону на імпорт української сільгосппродукції.

Про це у коментарі RMF FM на умовах анонімності розповів дипломат ЄС.

«П'ять чи шість країн не мають можливості заблокувати рішення ЄС про продовження безмитної торгівлі з Україною, оскільки для цього потрібна кваліфікована більшість голосів. Однак, з політичної точки зору, опозиція з боку країн, які в інших випадках дуже підтримують Україну, була б дуже поганою для іміджу ЄС через солідарність з Україною, яка бореться за свою незалежність. Це було б серйозним порушенням єдності ЄС», — сказав один з європейських дипломатів.

Польща, Болгарія, Угорщина, Словаччина, Румунія та Нідерланди представили свої заперечення на засіданні комітету з питань торговельної політики. Комітет дав свій висновок щодо рішення про продовження безмитної торгівлі з Україною.

Один з дипломатів сказав, що Єврокомісія повинна виступити з пропозицією, яка допоможе «запобігти погіршенню ситуації». Однак наразі такої пропозиції немає.

Нагадаємо, раніше в Єврокомісії заявили, що односторонні дії Польщі та Угорщини щодо заборони імпорту українських сільгосптоварів є неприйнятними.

Виконано за допомогоюDisqus