Експорт сої з України скоротився більш ніж вдвічі — аналітики

Через суттєве зниження попиту з боку Польщі, Румунії та інших країн ЄС експорт сої в квітні, за попередніми оцінками, скоротився більш ніж вдвічі. За 4 тижні квітня експорт даної культури з України склав лише близько 160 тис. т. 

Про це повідомляють аналітики ІА «АПК-Інформ».

Також залишаються сповільненими відвантаження сої до інших, більш віддалених, країн-імпортерів через сповільнення роботи «зернового коридору».

В березні 2023 року експорт соєвих бобів з України зріс до максимального місячного показника з січня 2020 р  417 тис. т (+27% до лютого). Основними імпортерами були Туреччина (частка 48%) та країни ЄС (37%).

Всього за вересень-березень 2022/23 МР Україна експортувала максимальний за останні 3 сезона об'єм сої — 2,4 млн т. З них трохи менше половини прийшлося на країни Євросоюзу.

«Але в подальшому імпортний попит на українську сою буде суттєво коригуватися під впливом зовнішніх чинників: обмеженням імпорту української продукції низкою країн ЄС, достатніми запасами сировини у ключових європейських імпортерів та збільшенням пропозиції олійних нового врожаю з Південної Америки», — зазначають аналітики.

Нагадаємо, у 2022 році Україна зібрала 3,7 млн т сої, що на 7% більше за попередній врожай. Посівна площа під соєю складала 1,5 млн га.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus