Україна у 2023 році отримала вже 13 нотифікацій щодо зернових

За чотири місяці 2023 року Україна отримала 13 нотифікацій. Чотири випадки плісняви, пять сальмонели, два хлорпірифосу та двічі фіксували мікотоксини.

Про це в інтерв'ю на Latifundist.com розповіла тимчасова виконувачка обов'язків голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко.

«По мікотоксинах був випадок з Іспанії. Решта — Польща і Словаччина. Але це десь і зрозуміло, бо це перші країни перетину кордону. І саме вони проводять заходи з контролю», — говорить Шевченко.

За її словами, у 2021 році Україна отримала 15 нотифікацій по кормовій і харчовій групі. Більшість стосувалась плісняви, був випадок, коли фіксували сальмонеллу в крупах. У 2022 році, у військовий час, було сім повідомлень: у чотирьох випадках фіксували плісняву та тричі виявляли сальмонелу.

«Це могло бути не обов'язково зерно, а, наприклад, висівки. Пліснява виникає через неналежні умови транспортування чи зберігання. Сальмонелла проникає через зовнішнє середовище. Ми пам'ятаємо черги вантажівок та вагонів на кордоні, які стояли по місяцю і більше. Причин було достатньо. Тепер 2023 рік...», — додала Шевченко.

Нагадаємо, Уряд України прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 квітня 2022 р. № 398, щодо створення максимально безпечних умов при здійсненні фітосанітарних заходів і процедур в умовах воєнного стану. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus