Монополія на ринку сертифікації насіння — це низька якість послуг і застій — думка

Монополія в сфері сертифікації насіння призводить до низької якості послуг та застою. Вона заважає у першу чергу виробнику, бо це час і гроші.

Такою думкою в інтерв'ю на Latifundist.com поділилася виконавча директорка «АГРОСЕРТ» Наталія Грюнвальд.

«У нас часто питають: «Коли ви вже будете надавати послуги сортової якості?». Ми робили декілька спроб у 2019-2020 рр. Наші аудитори, які мають право проводити польову оцінку, провели сертифікацію понад 200 полів по сортовим якостям. При всіх теоретичних та практичних запитаннях до нас, ми провели її якісно. Тобто державний центр видав сертифікати на кожне поле, які ми інспектували і проводили оцінку. Потім це «негласно» заборонялося. Закон як був, так і є», — зазначила Грюнвальд.

За її словами, якщо ввести конкуренцію при проведенні сортової сертифікації, то автоматично зросте конкуренція між аудиторами. Бо тільки аудитор пише акт польового оцінювання на основі якого видається сертифікат.

«Та й, якщо ти монополіст на ринку, то ти можеш дозволити собі будь-яке трактування і вимоги, та і не завжди читати і знати технічні вимоги, оформлення документів і т.д. Такі сертифікати теж є. Натомість, якби ми зробили хоча б одне порушення в документах, то нас би вже не було як компанії. І такі спроби теж були, проходили», — додала Наталія Грюнвальд.

Нагадаємо, Уряд Японії та Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA) забезпечать фермерів Харківської області насінням соняшнику та кукурудзи в рамках весняної посівної.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus