Відвантаження агропродукції зерновим коридором можуть зупинитися 18 травня — прессекретар президента Туреччини

Дію «зернової угоди» можуть не продовжити, якщо сторонам не вдасться досягнути позитивних результатів на перемовинах, запланованих на 5 травня переговорів.

Про це заявив прессекретар президента Туреччини Ібрагім Калин, пише CNN Turk.

«Якщо зустріч не зробить позитивного внеску, відвантаження зерна може припинитися 18 травня. За відсутності позитивного рішення можуть виникнути серйозні проблеми зі світовим постачанням продовольства», — сказав Ібрагім Калин.

За його словами, зустріч делегацій України, Туреччини та рф має велике значення для майбутньої роботи «зернового коридору».

В свою чергу, відповідаючи на запитання, чи можуть заяви рф про нібито атаку українськими дронами вплинути на продовження Чорноморської зернової ініціативи, президент України Володимир Зеленський зазначив, що не бачить зацікавленості Росії у подовженні її чинності, але має бути зацікавленість інших сторін.

«Ми не шукаємо зацікавленості Росії, ми шукаємо виконання домовленості з нашими партнерами. Щодо зернової ініціативи, то в нас є чітка домовленість із Антоніу Гутеррішем, Генеральним секретарем ООН, і з Президентом Туреччини Ердоганом. Наші домовленості тривають. Ми плануємо продовжити нашу ініціативу. Вони зі свого боку мають розмову з російською стороною, вони повинні з ними погоджувати продовження цього коридору, який так потрібен іншим країнам світу. Так само, як і багатьом із нас», — зазначив Зеленський.

Нагадаємо, зустріч щодо продовження дії «зернової угоди» на рівні заступників міністрів оборони України, Туреччини та росії має відбутися 5 травня. Але росія заявляє, що запропоновані переговори ще не узгоджені.

Зазначимо, що росія погрожує вийти з «зернової угоди», якщо країни «Великої сімки» (G7) заборонять експорт більшості товарів до рф.

Читайте також: росія знайшла нову причину не продовжувати зернову угоду — звинувачує Україну в атаках безпілотниками

росія направила до СКЦ Чорноморської зернової ініціативи лист, в якому попередила, що реєстрація суден триватиме лише до 18 травня. Саме до цього дня, як вважає росія, була продовжена «зернова угода».

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus