Зупинка «зернового коридору» обходитиметься Україні втратами у розмірі $290 млн на місяць — НБУ

Валютні надходження до українського бюджету у разі припинення «зернової угоди» можуть скоротитися від $270 до $800 млн на місяць.

Про це йдеться в «Інфляційному звіті» НБУ.

«Помітно посилився ризик припинення або ускладнення роботи «зернового коридору». Додаткові проблеми може створити продовження терміну обмежень імпорту українського продовольства окремими європейськими країнами», —  йдеться у звіті.

Такий сценарій погіршить перспективи експорту сільськогосподарської продукції та зменшить валютні надходження:

  • на $270 млн на місяць у разі продовження заборони експорту продовольства в сусідні країни,
  • на $290 млн на місяць у разі непоновлення дії «зернового коридору»,
  • на $800 млн на місяць у разі одночасної дії обох обмежень з урахуванням часткової переорієнтації на альтернативні шляхи поставок).

Читайте також: За два тижні дедлайн «зернового коридору». Що буде, якщо рф його не продовжить?

В Нацбанку зазначають, що обмеження експорту тимчасово знизять продовольчу інфляцію в Україні за рахунок збільшення пропозиції на внутрішньому ринку. Але це ускладнить діяльність аграріїв та може змусити їх зменшувати посіви, що негативно відобразиться в подальшому на економічній активності та підвищить тиск на обмінний курс.  

Нагадаємо, Туреччина, росія, Україна та ООН не дійшли згоди про нові судна, здатні експортувати зерно, під час переговорів у п'ятницю, 5 травня.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus