У квітні об’єми експорту молочних продуктів з України зменшилися більш ніж на чверть — УКАБ

У квітні об’єми експорту молочних продуктів зменшилися на 27%. За минулий місяць на експорт відправили 6,55 тис. т молочних продуктів.

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

Зниження об’ємів відбулося майже в усіх категоріях:

  • Молоко та вершки, незгущені — 1,66 тис. т, -33% порівняно з березнем;
  • Молоко та вершки, згущенні — 988 т, -40%;
  • Маслянка, коагульовані молоко та вершки, йогурт, кефір — 200 т, -17%;
  • Молочна сироватка — 1,03 тис. т, -17%;
  • Масло вершкове — 808 т, -4%;
  • Морозиво — 824 т, +2%;
  • Сири всіх видів — 515 т, -33%.

Читайте також: Волошкове поле збільшить виробничі потужності та подвоїть виробництво ультрапастеризованого молока

Таке стрімке зменшення об’ємів експорту спричинено декількома факторами:

  1. Блокада українського імпорту та ускладнений рух транзитом через східноєвропейські країни. Востаннє такі об’єми експорту спостерігалися рік тому, перед тим, як Європарламент підтримав призупинення дії ввізних мит на українську агропродукцію. Об’єми експорту молочних продуктів до Польщі скоротились з 830 т (у березні) до 242 т (у квітні). Найбільшими імпортерами української продукції залишаються Молдова, Казахстан та Азербайджан.
  2. Пасивний попит в світі. Низький світовий попит на молочні продукти зберігається, проте останні сесії світової молочної платформи Global Dairy Trade були оптимістичні та дають надію на тренд до зростання попиту в середньостроковій перспективі. 

Однак імпорт молочної продукції за місяць зріс на 3% та становить 5,17 тис. т. Найбільш помітно зросли об’єми молока та вершків (враховуючи згущенну продукцію) на 74% і становлять 142 т.

Нагадаємо, у 2023 році експортувати молочну продукцію можуть 45 українських компаній. Із них 19 отримали таку можливість у 2022 році, а 5 — цього року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus