На місці зруйнованої Каховської ГЕС збудують нову станцію — Укргідроенерго

Після деокупації Херсонської області на місці зруйнованої росіянами Каховської ГЕС збудують нову станцію.

Про це заявив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота.

«Відбувається розмив гідроспоруд і ми розуміємо, що нам доведеться дуже швидко будувати нову станцію. Ми побудуємо на тому самому місці красивішу і потужнішу станцію», — сказав Сирота.

В коментарі Forbes він уточнив, що для будівництва нової станції потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід, оскільки все це зруйновано. Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років. 

За словами Сироти, до «Укргідроенерго» нас вже звернулися будівельники з Італії і Туреччини. 

Він зазначив, що «Укргідроенерго» розпочало фахові обговорення, як після деокупації швидко перегородити греблю. Також фахівці обговорюють заходи, які дадуть можливість подати воду із верхніх водосховищ Дніпровського каскаду для забезпечення областей, які страждатимуть від нестачі води. Це три-чотири області.

Підрив Каховської ГЕС: наслідки для агросектору та екології Півдня України
Читати також

Планується пробурити додаткові свердловини в Херсонській і Миколаївській областях, щоб отримувати з них прісну воду. Також прийняли рішення про перекидання води з дніпровського каскаду до Кривого Рогу.

«Ми заощаджуватимемо воду, щоб, коли буде необхідно наповнити Каховське водосховище, ми швидко його наповнили для забезпечення водою областей», — додав посадовець.

Ці рішення ухвалили на засіданнях РНБО і Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Раніше в Укргідроенерго повідомили, що Каховська ГЕС зруйнована повністю і відновленню не підлягає.

Близько 2:30 ночі 6 червня російські окупанти підірвали машинну залу Каховської ГЕС. Зруйновано 11 з 28 прольотів греблі. Орієнтовна ширина прориву понад 170 м. 

Виконано за допомогоюDisqus