Експорт українського ріпака у новому сезоні виросте на чверть — прогноз

У 2023/24 МР на зовнішні ринки буде відвантажено 3,4 млн т українського ріпака, що на 26% вище показника минулого сезону.

Про це повідомила директор з маркетингу ІА «АПК-Інформ» Ірина Озіп.

«У новому сезоні врожай даної олійної може бути зібраний не нижче показника 2022 р — близько 3,6 млн т, а от експорт має наразі більше ризиків, ніж минулого року», — зазначила аналітик.

Аналітики пронозують, що експорт ріпака у новому сезоні становитиме 3,4 млн т. Однак темпи та обсяги можуть бути більш розтягнутими в часі, ніж зазвичай, і будуть залежати від низки факторів.

Читайте також: Ціни на український ріпак можуть обвалитися у липні-серпні — аналітики

Один з них — виключення в найближчі місяці основних країн-імпортерів українського ріпаку  Румунії та Польщі, оскільки ЄК продовжила обмеження на імпорт української олійної до 5 країн ЄС до середини вересня.

Ірина Озіп зазначила, що 55% від загального експорту ріпаку в липні-травні 2022/23 МР прийшлися якраз на Румунію, Польщу, Словаччину, Угорщину та Болгарію. Але водночас і частка України збільшилася до 42% в загальному імпорті ріпаку Євросоюзом.

«Крім того, велику роль відіграють очікування збільшення виробництва даної олійної в ЄС на тлі зниження цін на ріпакову олію, криза в секторі біопалива теж не додає оптимізму українському ринку», — пише видання.

Крім того, на початок нового сезону ріпака в Україні якраз припадає наступна пролонгація «зернової угоди», внаслідок чого очікується посилення навантаження на логістику в напрямку портів Дунаю та західних кордонів і, як наслідок, збільшення термінів відвантаження.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні може зібрати 68 млн т зернових та олійних культур, що на 5,8 млн т або на 8% менше, ніж врожай 2022 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus