Ціни на український ріпак можуть обвалитися у липні-серпні — аналітики

Українські аграрії зробили значні ставки на ріпак, як високоприбуткову культуру у 2023 році. Однак зниження цін на нафту та біодизель загрожують обвалу цін на олійну культуру.

Про це повідомляє аналітичний центр сільгоспкооперативу «ПУСК», створений у рамках «Всеукраїнської аграрної ради».

Погіршує ситуацію обмеження українського експорту чотирьох культур до ЄС, до яких входить ріпак.

«Ціни на біодизель знижуються вже півроку. Наразі очікується підвищення процентної ставки в США, що тисне на ринок нафти та інших енергоносіїв, включаючи біодизель. Це буде сприяти зниженню цін на ріпак. До того ж в ЄС розраховують на гарний врожай олійної, що знизить європейський попит на український ріпак на старті збиральної кампанії. В Україні також прогнозується значний валовий збір олійної на рівні 3,7 млн т», — зазначили аналітики.

Новий врожай ріпака наразі контрактує за форвардами Німеччина по ціні 385-390 €/т. Виходячи з високої очікуваної пропозиції ріпака у липні, ціна може знизитися на 40-50 .

Можливе продовження Євросоюзом заборони на імпорт чотирьох культур до окремих країн також негативно вплине на ціну ріпака.

Читайте також: Обмеження на імпорт зерна з України в ЄС, ймовірно, продовжать до кінця жовтня — Єврокомісар

«У такому випадку Польща зникає, як покупець українського ріпаку. Одеські порти з високою ймовірністю не зможуть відправляти ріпак у липні, вся пропозиція перейде на малі порти. Тож можна очікувати провалу цін у період липень-серпень», — додали аналітики.

Попит на український ріпак може відновитися восени, коли ЄС вже переробить власний врожай.

Нагадаємо, у 2023 році в Україні може зібрати 68 млн т зернових та олійних культур, що на 5,8 млн т або на 8% менше, ніж врожай 2022 року.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus