Українська агропродукція склала третину зернового трафіку порту Констанца у 2022 році

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, найбільший румунський морський порт Констанца став основним транспортним вузлом для експорту українського зерна. За даними адміністрації порту Констанца, понад 12 млн т українського зерна було відвантажено з цього порту, включаючи 8,6 млн т у 2022 році та 3,33 млн т у першому кварталі 2023 року.

Про це пише видання Порти України.

Загалом, у 2022 році порт Констанца відправив 24,01 млн т зернових, а в першому кварталі 2023 року  6,6 млн т. Це означає, що українське зерно складало 36% загального експортого зернового трафіку порту минулого року і понад 50% у першому кварталі поточного року.

Порт Констанца зможе перевантажити понад 20 млн т зерна в разі закриття «зернового коридору»

Читати також

Більша частина українського зерна досягає порту Констанца через українські порти на річці Дунай, а також транспортується залізницею та автотранспортом. Обробкою українського вантажопотоку в порту займаються кілька стивідорних компаній, зокрема Comvex і TTS.

За оцінками консалтингової компанії Agritel, румунські фермери можуть збільшити збір пшениці до 10,35 млн т цього року, відновивши обсяги після минулорічної посухи. 

Нагадаємо, раніше портовий оператор Comvex заявив, що українські поставки зерна через чорноморський порт Констанца можуть зменшитися через збільшення врожаю зерна в Румунії цьогоріч. 

 
Виконано за допомогоюDisqus