Єврокомісія активує резервний фонд для підтримки фермерів

Наступного тижня Європейська Комісія розглядає можливість введення механізму прямої допомоги європейським фермерам, які постраждали від збільшеного імпорту зерна з України, з метою зміцнення стійкості в умовах кризи, спричиненої війною з росією, а також відповіді на можливу посуху.

Про це повідомив Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський під час неофіційної зустрічі міністрів сільського господарства та рибальства ЄС у Стокгольмі, пише Укрінформ.

«Для активації цих виплат є необхідним «зелене світло» від Президента Європейської Комісії. Ми потребуємо певної додаткової інформації від країн-членів. Були якісь проблеми на кордоні між Польщею та Україною, наразі, за моєю інформацією, вони вирішені, і жодних проблем у транзиті товарів між Польщею та Україною не виникає. Нам потрібна інформація від 22 країн-членів з обґрунтуванням їх запитів. Сподіваюся, наступного тижня це рішення буде ухвалене. Головним приводом для використання кризового резерву є те, що ми маємо кризу», — зауважив Єврокомісар.

Він нагадав, що Європейська Комісія доклала всіх зусиль для забезпечення використання екстреного сільськогосподарського резерву ЄС. Початково цей фонд складав 450 млн євро на рік і вже був частково використаний. Перші платежі в сумі 44 млн євро були здійснені для Польщі та Італії, щоб справитися з наслідками пташиного грипу. Додаткові 56 млн євро були спрямовані на допомогу Румунії, Болгарії та Польщі як перша реакція ЄК на кризу зернового імпорту з України.

Україна вважає, що субсидії польським фермерам не відповідають правилам СОТ
Читати також

Пізніше Європейська Комісія запропонувала виділити ще 100 млн євро для підтримки п'яти сусідніх країн України, де фермери постраждали від надлишкового сільськогосподарського імпорту з України.

Враховуючи сучасну ситуацію, ЄС вирішив збільшити резервний фонд до 530 млн євро на рік і надати пряму фінансову підтримку фермерам з інших 22 країн ЄС, які також відчувають наслідки російської агресії проти України. Це включає зростання цін на енергію, добрива і витрат на виробництво, а також вплив кліматичних факторів, оскільки у цьому році очікується масштабна посуха.

Нагадаємо, польські ЗМІ заявляють, що Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під тиском Києва гальмує виділення допомоги фермерам Євросоюзу, аргументуючи це тим, що Польща ускладнює транзит українського збіжжя. 

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus