Частка експорту агропродукції «зерновим коридором» у червні склала 38%

В червні 2023 року Україні вдалося експортувати 5,3 млн т продукції АПК, що на 3% більше аналогічного показника попереднього місяця. Однак необхідно врахувати, що не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд.

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

Робота «зернового коридору» у червні не була повноцінною, оскільки цим каналом було експортовано лише 2 млн т агропромислової продукції. Також на кордонах із західними країнами періодично виникають труднощі та затримки, на вирішення яких потрібен час.

Читайте також: Експорт зерна з України перевищив минулорічні показники

Структура експорту продукції в червні 2023 року:

  • зернові культури: 3,8 млн т (кукурудза  61%, пшениця  37%, ячмінь  2%). Зростання до показника минулого місяця: +8%;
  • олійні культури  241,7 тис. т (соя  88%, насіння соняшнику  7% та ріпаку  4%). Падіння: -24%.
  • рослинні олії  513,5 тис. т (соняшникова олія — 93%, соєва — 6%). Зростання: +6%.
  • макухи після вилучення рослинних олій  435,0 тис. т (соняшникова 93%, соєва  6%, ріпакова  2%). Падіння: -2%.

«Вже стартував новий маркетинговий рік для українських аграріїв, які розпочали збір озимих культур (ячменю, пшениці та ріпаку). Тому зараз вкрай необхідно вирішити всі питання, що пов’язані з експортом. В першу чергу це відновлення вільного судноплавства, котре дозволить суттєво зменшити логістичні витрати та більш повноцінно функціонувати українському агросектору, забезпечуючи Україну та світ продовольством», — зазначили в УКАБ.

Нагадаємо, 29 суден, які мають експортувати 1,4 млн т продовольства переважно для 5 країн Азії та Африки, зокрема Китаю, Єгипту, Бангладешу, Туреччини, заблоковані росією в територіальних водах Туреччини.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus