російська пшениця найближчим часом буде головною загрозою для експорту європейського зерна — трейдер

Експортери пшениці в Європейському Союзі стикаються зі складним початком нового сезону, оскільки масові поставки дешевшого російського зерна підвищують міжнародний попит, залишаючи ЄС залежним від Марокко та Китаю.

Про це пише Reuters.

Прогноз контрастує з тим, що був рік тому, коли покупці поспішили забронювати пшеницю з ЄС на тлі перебоїв у чорноморській торгівлі, спричинених вторгненням росії в Україну.

Оскільки сезон 2023/24 розпочинається в липні, росія має великі запаси після рекордного врожаю минулого року, а враховуючи, що цього року очікується ще один великий урожай, деякі аналітики вважають, що найбільший у світі постачальник пшениці досягне нового максимуму експорту.

Аналітики також прогнозують зростання експорту з ЄС у 2023/24 роках, враховуючи очікування більшого врожаю, але деякі очікують лише помірного зростання експорту на тлі російської конкуренції.

«російська пшениця є головною загрозою для експортних продажів ЄС у найближчі тижні та місяці», — сказав один європейський трейдер.

Марокко випередило Алжир як головний пункт призначення для європейської пшениці 2022/23 роках і знову стане вирішальним для пшениці ЄС після оголошення про схему субсидованого імпорту пшениці до 2,5 млн т на липень-вересень.

Марокко, як правило, надає перевагу пшениці з ЄС через коротші відстані доставки.

USDA збільшило прогноз виробництва української пшениці в новому сезоні

Читати також

Але навіть тут російська пшениця може закріпитися, оскільки трейдери кажуть, що влада Марокко намагалася послабити занепокоєння імпортерів щодо фінансових санкцій Заходу проти москви.

Оскільки пшениця з ЄС, включно з румунською та німецькою, бореться за марокканські продажі, французькі поставки залишаються відносно дорогими, що робить повернення китайського попиту важливим для перспектив Франції. Минулого тижня ходили чутки про зацікавленість китайських покупців після попередніх продажів ячменю у Франції, але трейдери сказали, що незрозуміло, чи були укладені угоди щодо пшениці на новий сезон.

Як повідомлялося раніше, Єврокомісія затвердила пакет підтримки на суму 100 млн євро для фермерів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus