Експорт української агропродукції в липні впав на третину — УКАБ

В липні Україна експортувала 3,7 млн т агропродукції. Це на 29% менше аналогічного показника попереднього місяця.

Про це повідомляє Український клуб агробізнесу (УКАБ).

Необхідно врахувати, що не вся продукція встигла фізично перетнути кордон і значна кількість транспорту ще стоїть в чергах на виїзд.

«Такі невтішні результати експорту в першу чергу пояснюються зупинкою роботи «зернового коридору» 18 липня, а також його низькою активністю ще до припинення терміну дії. В липні 2023 року даним каналом було експортовано лише 292 тис. т. Також свій негативний вплив на обсяги експорту мали обстріли росією портової інфраструктури річкових портів Дунаю», — зазначають в організації.

Читайте також: Виторг від експорту української аграрної продукції виріс на 17%

Структура експорту продукції в липні 2023 року виглядала наступним чином:

  • зернові культури: 2,3 млн т (кукурудза — 51%, пшениця — 36%, ячмінь — 13%). Падіння до показника минулого місяця: -40%;
  • олійні культури: 330,0 тис. т (ріпак — 73%, соєві боби — 23% та насіння соняшнику — 3%). Зростання: +37%.
  • рослинні олії: 549,4 тис. т (соняшникова олія — 92%, ріпакова — 4% та соєва — 4%). Зростання: +7%.
  • макухи після вилучення рослинних олій: 320,7 тис. т (соняшникова — 91%, соєва — 9%). Падіння: -12%.

Найбільше падіння обсягів експорту продемонстрували ті позиції, які мають значну вагу при відносно невисокій їх вартості. Вони переважно експортувалися в рамках дії зернової угоди. Це зернові культури та макухи. Зростання обсягів експорту олійних культур відбулося, в основному, за рахунок початку збору врожаю ріпаку і стартом його експорту.

«Відсутність можливості експорту через морські порти, руйнування інфраструктури морських портів Одеської області та річкових портів Дунаю, ризики продовження заборони імпорту ряду українських агропромислових продуктів в сусідні країни ЄС — все це дуже негативно позначиться на нашому подальшому експорті. Ми зможемо вивозити продукцію не тоді, коли цього потребує світ, а тоді, коли будемо мати можливість, при цьому зі значно більшими логістичними затратами», — додали в УКАБ.

Нагадаємо, станом на 31 липня Україна відправила на експорт 2,2 млн т зернових, що на 34% більше, ніж в аналогічний період минулого року (1,6 млн т).

Виконано за допомогоюDisqus