Виторг від експорту української аграрної продукції виріс на 17%

В першому півріччі 2023 року  Україна відправила на експорт аграрної продукції на суму $11,8 млрд, що на 17% більше, ніж в аналогічний період 2022 року.

Про це повідомляє Українська асоціація аграрного експорту (УААЕ).

За даними асоціації, продукти з доданою вартістю в цілому продемонстрували позитивну динаміку, зокрема спостерігалось зростання виторгу від експорту молокопродуктів, яєць, пшеничного борошна і макаронів, усіх видів кондитерської продукції.

«У січні-червні нинішнього року продажі за кордон молокопродуктів виявились на 8 % більшими, ніж торік, досягнувши $95 млн, при цьому ключовими експортними позиціями залишаються сухе та згущене молоко — $37 млн  (- 5 %), масло і молочні пасти — $25 млн (+ 8 %), сири — близько $19 млн (+ 61%). Зазначимо, що кількісно експорт молокопродуктів характеризується зростанням в цілому та в розрізі основних сегментів», — йдеться у повідомленні.

Вартість експорту м’яса і субпродуктів становила $439 млн, на 4% менше, ніж за перші шість місяців минулого року. Традиційно найбільші доходи в цій групі приносить м’ясо птиці $392 млн (- 10%) за обсяг у 213 тис. т, який на 8% перевищує показник 2022 року.

Читайте також: Балтійські країни пропонують 5 своїх портів для експорту українського зерна

Позитивні зміни відбулися стосовно зарубіжних продажів яєць, яких експортовано майже 26 тис. т на суму $35 млн. При цьому, експортна ціна для українських постачальників поки що знизилась — 1 352 $/т.

Нагадаємо, до 27 млн т українських зернових і олійних культур можуть бути відправлені через румунський порт Констанца в сезоні 2023/24.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus