Фермер з Харківщини втратив більше половини поголівʼя корів через війну

АФ «Базаліївський колос» з Харківщини втратила через війну ⅔ стада господарства, а з 2 тис. земель засіяти можна тільки 20-30%. Навіть на розмінованих полях трапляються підриви.

Про це йдеться в матеріалі на Kurkul.com «Поки сіяли 17 разів підірвались — проєкт «Аграрне відродження» про життя після деокупації».

Керівник господарства Василь Калган розповів, що до війни стадо господарства налічувало 1450 корів, а зараз всього 520.

«Коли почалась війна, стало дуже важко працювати, адже майже одразу у нас розбомбили АЗС, пального не було. Кормів було достатньо, але не було можливості їх роздавати, адже техніка не працювала. Ви бачили кадри ферм, де гинули корови від снарядів? Ми не хотіли, щоб таке було і на нашій фермі. Тому з безвиході більшу частину стада просто випустили, аби тварини мали шанс вижити. Наші корови розійшлись, якісь, на превеликий жаль втопились, хтось з них просто зникли», — каже фермер.

Частину стада, а саме 317 нетелів голштинської породи Василь Калган евакуював до Полтави. Там він домовився про перетримку з Володимиром Литвином, керівником ФГ «Родинна ферма». За словами фермера, вивозити корів було дуже важко, дорогою 4 тварини загинули.

«Восени я повернув корів з Полтави у своє господарство. За час релокації 50 нетелів розтелилось і принесли 26 теличок, яких також забрали на ферму у Базаліївку. А народжених бичків залишили у Полтаві. Повертати корів вже було набагато легше», — говорить Василь Калган.

В ситуації, в якій опинився «Базаліївський колос» планувати щось важко: регіон і далі обстрілюють, розмінування йде повільно. Тому відновлювати тваринництво до довоєнних масштабів Василь Калган поки не планує.

В рамках проєкту «Аграрне відродження» The Howard G. Buffett Foundation закупив аміачну селітру і насіння кукурудзи UNIVERSEED для фермера, а представники LNZ Group безкоштовно доставили допомогу.

Нагадаємо, компанія LNZ Group запустила проєкт «Аграрне відродження». Мета проєкту — показати історії господарств, які пережили окупацію та надати їм допомогу у відновленні.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus