Аграрії півдня почали збирати соняшник, ціни триматимуться в діапазоні 14,5-15 тис. грн/т — аналітики

У південних регіонах України почалися перші обкоси соняшника. Погода сприяє збору врожаю. Ринок поступово переходить на торгівлю новим врожаєм, на який є як попит, так і гідні ціни.

Про це повідомляє аналітичний центр кооперативу «ПУСК», створений у рамках Всеукраінської аграрної ради.

«Новим врожаєм соняшника вже торгують на базисах FOB та CIF, нещодавно Італія закупила партію української олійної в тисячу тонн за ціною 465$/т. Переробники вже озвучують ціни на рівні 370$/т без ПДВ, можна очікувати, що закупівельні ціни у серпні-вересні будуть триматися у діапазоні 14500-15000 грн/т. Синоптики прогнозують високі температури повітря і відсутність опадів, ніщо не буде заважати збиральній кампанії, отже пропозиція соняшника буде зростати», — зазначають аналітики.

Відповідно, якщо значних опадів не буде, то в середині вересня можна очікувати традиційне зниження цін на 1000-1500 грн/т, цінники опустяться до 12000-13000 тис. грн/т під тиском збору врожаю. Але в листопаді-грудні діапазон зросте до 17000-18000 тис. грн/т. Сезонна модель в цілому показує тренд до зростання цін, додали аналітики ПУСК.

Читайте також: Світові ціни на соняшникову олію зросли більш ніж на 15% після зриву росією зернової угоди

Глобальне зростання цін на рослинні олії також підтримає рівень закупівельних цін на український соняшник.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України оновило прогноз щодо валового виробництва зернових та олійних культур. Цього року українські аграрії можуть зібрати близько 56,4 млн т зернових, а також 20,3 млн т олійних.

Виконано за допомогоюDisqus