За два тижні ціни на соняшник в Україні знизилися на 50-70$/т — експерт

Ціни на соняшник в Україні за останні два тижні впали на 50-70$/т в залежності від базису поставки. Це зумовлено декількома причинами, зокрема, ускладненням експортних відвантажень через дунайські порти та великі черги на польському кордоні.

Про це у коментарі Latifundist.com розповів експерт з трейдингу олій та шротів Костянтин Бугера.

«Ми маємо зараз те, що глибоководні порти не працюють, Дунай дуже сильно скоротив активність через постійні обстріли. Це призвело до того, що на кордонах черга на вивіз автотранспортом виросла з 4 до 16 діб. Фізичний обсяг вивозу продукції з України дуже обмежений і ми маємо ситуацію схожу до тієї, яка була на початку активних бойових дій, коли різко все перекрилося і сільгоспвиробники не знали, куди їм діти свою продукцію, відповідно і переробні підприємства не працювали», — каже Костянтин Бугера.

Він підкреслив, що крім фізичного обмеження експорту шроту та соняшникової олії ситуацію ускладнює падіння цін на олію на світовому ринку.

«Тотальне падіння цін на олії, соняшникової зокрема: покупець очікує на дешеву олію з України, тому опускають ціни попиту. Українським продавцям, у свою чергу, нічого не лишається, як погоджуватись на ці рівні, і зрештою, опускати ціни закупки соняшника далі», — коментує ситуацію трейдер компанії «Прометей‎»‎ Володимир Бондарук.

Наразі покупці не контрактують український шрот. Є контейнерні відвантаження у напрямку Китаю, але «це не десятки тисяч тонн на тиждень», каже Костянтин Бугера.

Читайте також: В Миколаївській області почали збирати врожай соняшника

Він зазначив, що зараз в Україні дуже тепла і суха погода і аграрії намагаються максимально швидко зібрати соняшник, поки немає дощів. Дощова погода змусить фермерів сушити сировину на елеваторі.

«А так вона суха і виникає закономірне бажання її кудись «пристроїти». А в цей час олійно-екстракційні заводи дуже обмежені в продажу шроту і олії», — додав трейдер.

За його словами, на початку сезону деякі олійно-екстракційні заводи заключили форвардні контракти і продали олію і шрот, тобто зафіксували маржу. Відповідно зараз вони отримують соняшник лише від тих партнерів, з якими є контракт.

Водночас перехідні залишки соняшнику у 2023 році незначні у порівнянні з минулим роком, але цьогорічний вал олійної досить великий, зазначає трейдер.

«Соняшника багато, словом, вал. Цей фактор посилюється відсутністю ліквідності по зерновій групі. Тому ячмінь з пшеницею (і частина з ріпаком) відправили лежати на склад, на якому місця для соняшника не так багато лишилось», — підсумував Володимир Бондарук.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України оновило прогноз щодо валового виробництва зернових та олійних культур. Цього року українські аграрії можуть зібрати близько 56,4 млн т зернових, а також 20,3 млн т олійних.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus