Пшениці першого класу в цьому році в Україні немає — експерти

У 2023 році якість пшениці за кількома важливими показниками гірше, ніж минулого року. Експортної пшениці вищих класів менше, до того ж саме вона важлива переробникам всередині країни.

Про це говорили на форумі «Харчова індустрія 2023» у Вінниці, пише Elevatorist.com. 

Головна проблема цьогорічного врожаю пшениці — низький білок.

«Десь внесли добрива, десь не внесли, але по цифрах з року в рік видно, що наші фермери перестають вирощувати борошномельне, продовольче зерно. Тенденція така», — зазначив менеджер з технічних та претензійних питань компанії «SGS Україна» Олег Оніщенко.

Відповідно до аналізу зразків, які мала в розпорядженні «SGS Україна», пшениці першого класу в цьому році немає. Пшениця другого класу складає лише 4% від загального врожаю, — це приблизно 800 тис. т. При цьому Україна потребує 3,5 млн т продовольчої пшениці.

Читайте також: Українські аграрії завершують збір пшениці, обмолочено 94% площ

За словами Олега Онищенка, вже потрібно вирішувати, експортувати борошномельну пшеницю, залишати для себе, чи можливо закупати.

Заступниця директора з якості та безпечності продукції ТОВ «Столичний млин» Надія Бачал розповіла, що вони провели дослідження 348 зразків пшениці в Чернівській, Сумській, частково Полтавській, Київській, Житомирській області. З них лише 27 зразків містили пшеницю 2-го класу, 71 зразок — 3-го класу. 

У серпневому звіті USDA експерти збільшили прогноз врожаю пшениці в Україні в 2023/24 МР до 21 млн т (17,5 млн т в минулому звіті). Кінцеві запаси зростуть з 1,59 млн т до 4,13 млн т. Незважаючи на зростання виробництва, український експорт залишився на рівні 10,5 млн т через закінчення дії зернової угоди.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus