У 2023 році обсяги експортної української пшениці не зменшаться — Сольський

У 2023/2024 МР Україна матиме пшениці для експорту не менше, ніж у минулому сезоні.

Про це в ефірі марафону «Єдині новини» заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, пише «Економічна правда».

Він зазначив, що всупереч скороченню на 20% виробничих площ, на яких вирощують сільгоспкультури, через окупацію низки областей, сприятливі погодні умови дадуть змогу аграріям зібрати й експортувати пшениці не менше, ніж у минулому сезоні. Під час осінньої посівної кампанії 2022 року було посіяно озимих культур на 25% менше, ніж 2021 року.

«Була не різка зима, не було різких перепадів температури, було достатньо вологості, що і стало причиною збільшення врожаю. Аграріям було складно — вони економили на насінні, гербіцидах, добривах. Але один фактор компенсував інший», — сказав Сольський.

Він додав, що вологе літо та середні температури позначилися на якості зерна, яка буде гіршою, ніж минулого сезону.

Читайте також: Пшениці першого класу в цьому році в Україні немає — експерти

«У нас менше продовольчої пшениці, більше фуражної. Але це стандартна ситуація для України, коли сезон залежить насамперед від погодних умов», — додав міністр.

Нагадаємо, Міністерство аграрної політики та продовольства України оновило прогноз щодо валового виробництва зернових та олійних культур. Цього року українські аграрії можуть зібрати близько 56,4 млн т зернових, а також 20,3 млн т олійних.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus