Експорт соняшнику у 2023 році скоротився на 58% — профільна асоціація

За вісім місяців 2023 року експорт насіння соняшнику скоротився проти відповідного періоду 2022 року на 58%, що дало змогу значно наростити його переробку на вітчизняних потужностях та відповідно виробництво та експорт продукції з високою доданою вартістю.

Про це повідомляє асоціація «Укроліяпром».

«Однією з основних особливостей 2022/23 МР стало значне нарощування переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях , починаючи з 2023 року, після заборони його ввезення деякими країнами ЄС. Це дало змогу значно наростити переробку насіння соняшнику всередині країни, а відповідно виробництво та експорт олії соняшникової — на 25,4% та соняшникового шроту — на 27,3% проти 2021/22 МР», — йдеться у повідомленні.

У 2022/23 МР виробництво та експорт соєвої олії зросли на 18%, експорт шроту соєвого — на 19,4%. Ці показники могли бути вищими, за умови збільшення переробки сої всередині країни, особливо враховуючи, що експорт продуктів її переробки здійснюється, головним чином автомобільним та залізничним транспортом.

Читайте також: За два тижні ціни на соняшник в Україні знизилися на 50-70$/т — експерт

Незважаючи на прогноз щодо зростання виробництва насіння соняшнику у 2023/24МР на 15%, прогнозується зменшення його ресурсів через значне скорочення перехідних залишків на початок маркетингового року, зазначають в асоціації.

«За таких обставин, спромогтись вийти на рівень переробки 2022/23МР можливо лише за умови максимальної переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях та за умови вирішення логістичних питань поставок олії соняшникової та шроту на експорт», — додали в «Укроліяпром».

Нагадаємо, в Миколаївській області почали збирати врожай соняшника.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus