Болгарія не підтримує продовження заборони на імпорт зерна з України після 15 вересня

Комітет з питань економічної політики та інновацій парламенту Болгарії затвердив проєкт рішення про те, що країна не підтримує продовження заборони на імпорт чотирьох сільгосптоварів з України після 15 вересня 2023 року. 

Про це повідомляє Forbes Bulgaria.

Десять членів комітету проголосували «за» проєкт рішення, четверо були «проти», двоє утрималися. Остаточне рішення парламент ухвалить на пленарному засіданні.

«У проєкті позиції Болгарії йдеться, що наша країна не підтримує продовження після 15 вересня 2023 року надзвичайного заходу щодо заборони імпорту до Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини насіння пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику з України та доручено Раді міністрів вжити необхідних заходів для висловлення позиції», — пише видання.

Однак фермерам проєкт не сподобався, вони заявили, що були шоковані рішенням. 

Голова Національної асоціації виробників зерна Ілія Проданов заявив, що рішення не містить аналізу наслідків, які виникнуть із нього, а текст «ставить під загрозу болгарських виробників». 

Читайте також: Болгарія збільшила виробництво олії завдяки доступним цінам на український соняшник — Капшук

За словами Проданова, таке рішення загрожує аграрній галузі в країні. Він попередив, що нинішня напруга в секторі «колись вихлюпнеться надзвичайно масштабно» і заявив, що асоціація захищатиме інтереси виробників «усіма можливими способами».

Нагадаємо, деякі переробники, зокрема в Болгарії, близькі до призупинення роботи через брак постачання на тлі погіршення перспектив врожаю соняшнику в ЄС у маркетинговому сезоні 2023/24.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus