Європейські переробники пропонують зняти заборону на імпорт соняшнику з України після 15 вересня

Деякі переробники, зокрема в Болгарії, близькі до призупинення роботи через брак постачання на тлі погіршення перспектив врожаю соняшнику в ЄС у маркетинговому сезоні 2023/24.

Про це пише AgriCensus.

За словами джерел у Болгарії, дуже ймовірно, що заборону на імпорт певних товарів з України буде знято.

У той же час інші місцеві джерела припустили, що заборону знімуть деякі країни на деякі товари. Конкретики джерела не повідомляють.

«Болгарські ЗМІ повідомляли, що Асоціація виробників рослинних олій і продуктів переробки відхилила прохання міністра сільського господарства країни Кирила Ватева до Єврокомісії продовжити заборону на імпорт українського соняшнику до кінця року», — пише видання.

За даними місцевих ЗМІ, представники Асоціації, яка лобіює інтереси переробників, звинуватили країну в пригніченні одного сектора на користь іншого, тим самим спотворюючи ринок.

«Ціни продовжували падати навіть після введення заборони на імпорт українського насіння соняшнику до п'яти країн Східної Європи», — заявив під час прес-конференції голова асоціації переробників Яні Янев, повідомляють місцеві ЗМІ.

Відносини між болгарськими фермерами та переробниками погіршуються через зниження прогнозів врожаю на 2023/24 МР і зростання запасів, які не змогли компенсувати дефіцит українського соняшнику.

На сьогоднішній день болгарські компанії оцінюють урожай соняшнику в Болгарії в 1,7-1,8 млн т, а в Румунії — в 2,3 млн т. Ці показники нижчі за серпневі очікування на 17% і 11,5% відповідно.

Читайте також: За два тижні ціни на соняшник в Україні знизилися на 50-70$/т — експерт

Ринкові джерела оцінюють, що більші запаси соняшнику в обох країнах цього року не компенсують дефіцит соняшнику.

Фермери займають вичікувальну позицію, оскільки вважають ціни, що панують на ринку, нижчими за собівартість. Учасники ринку вважають, що ймовірність скасування заборони зростає, враховуючи зменшення посівів соняшнику в Болгарії та Румунії через посуху та брак пропозиції.

Як повідомлялося раніше, за вісім місяців 2023 року експорт насіння соняшнику з України скоротився проти відповідного періоду 2022 року на 58%, що дало змогу значно наростити його переробку на вітчизняних потужностях та відповідно виробництво та експорт продукції з високою доданою вартістю.

Виконано за допомогоюDisqus