В Єврокомісії сподіваються, що Україна погодиться на продовження обмежень щодо імпорту

Єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський 13 вересня запропонує продовжити дію тимчасової заборони на імпорт українського зерна до п’яти країн ЄС. Також Україні запропонують збільшення транзитних можливостей «коридорів солідарності».

Про це він заявив під час тематичних слухань на пленарному засіданні Європейського парламенту у Страсбурзі, пише Укрінформ.

«Ми доклали суттєвих зусиль, щоб українське зерно могло експортуватися туди, де воно є найбільш необхідним. В той же час ми здійснюємо кроки, щоб підтримати європейських фермерів. Запровадження тимчасових захисних заходів дозволило структурувати та стабілізувати ринок у прикордонних країнах, і водночас не запровадило обмежень на експорт українського зерна через «коридори солідарності». За доброї волі є всі умови для успішного транспортування також нового врожаю з України», — сказав Войцеховський.

За його словами, за рахунок розвитку «коридорів солідарності» ЄС, зокрема, підтримки транзиту через Дунайський транспортний коридор, а також за допомогою альтернативних шляхів через порти Балтійського та Адріатичного морів, до кінця поточного року експорт сільгосппродукції може зрости до 4,7 млн т на місяць.

Читайте також: Польща остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту українського зерна — Моравецький

Аби це стало можливим, Войцеховський пропонує сплачувати українським компаніям компенсацію за вартість транзиту зерна, щоб підтримати його цінову конкурентоспроможність на світовому ринку.

«За підрахунками української сторони, це вимагає суми від 20 до 30 євро за тонну, щоб компенсувати додаткову вартість транзиту. Це дуже важливо для диверсифікації цих транзитних напрямків, оскільки використання інших портів вимагає додаткового фінансування. Більше 1 мільярда євро було спрямовано у розвиток цієї інфраструктури з листопада 2022 року. Додатково є доступними ще 890 мільйонів євро від різних джерел фінансування, включаючи Фонд (транспортного) поєднання Європи та Програму регіонального розвитку ЄС. Мета – забезпечити, щоб експорт українського зерна не створював проблем в самому Європейському Союзі», - наголосив Войцеховський

Він відзначив, що запобіжні заходи з обмеження експорту українського збіжжя були ефективними, вони дозволили стабілізувати ринки у цих п’яти державах та збільшити обсяг експорту через «коридори солідарності». Виходячи з цього, єврокомісар заявив, що рішуче підтримує продовження дії таких тимчасових захисних заходів.

Єврокомісар також впевенений, що Україна погодиться на ці умови, оскільки «експорт буде збільшений, цінова спекуляція буде зупинена, і ринок у цих п’яти країнах буде стабілізованим».

Нагадаємо, комітет з питань економічної політики та інновацій парламенту Болгарії затвердив проєкт рішення про те, що країна не підтримує продовження заборони на імпорт чотирьох сільгосптоварів з України після 15 вересня 2023 року. 

Виконано за допомогоюDisqus