Єврокомісія зняла обмеження на імпорт українського зерна до пʼяти країн

Європейська комісія проаналізувала дані щодо впливу експорту 4 категорій сільськогосподарської продукції на ринок ЄС. Було зроблено висновок, що завдяки роботі Координаційної платформи та тимчасовим заходам, запровадженим 2 травня 2023 року, порушення ринку в 5 країнах-членах, які межують з Україною, зникли.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Конструктивна позиція всіх учасників платформи допомогла вирішити конкретні проблеми та забезпечила те, що експорт до третіх країн за межами ЄС йде та навіть збільшується.

У результаті було погоджено, що:

  1. Діючі заходи закінчуються 15 вересня.
  2. Україна погодилася запровадити будь-які правові заходи (зокрема, наприклад, систему ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути напливу зерна.
  3. До цього часу Україна має запровадити з 16.09.2023 ефективні заходи контролю за експортом 4 груп товарів, щоб запобігти будь-яким викривленням ринку в сусідніх державах-членах. Україна подасть на платформу План дій не пізніше закінчення робочого дня в понеділок, 18 вересня 2023 року.
  4. Єврокомісія та Україна відстежуватимуть ситуацію через платформу, щоб мати можливість реагувати на будь-які непередбачені ситуації.
  5. Європейська комісія утримуватиметься від запровадження будь-яких обмежень, поки дієві заходи з боку України діють і повністю працюють.

Читайте також: Польща остаточно вирішила не відкривати кордони для імпорту українського зерна — Моравецький

Нагадаємо, заборона на імпорт стосувалася української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона була спрямована на усунення логістичних проблем, пов'язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

Виконано за допомогоюDisqus