Відновлення Болгарією імпорту українського соняшника створить конкуренцію і це зупинить падіння цін — думка

Зняття Болгарією обмежень на імпорт українських агротоварів створить конкуренцію і це зупинить падіння цін на соняшник.

Про це заявив директор «Укроліяпром» Степан Капшук на міжнародній конференції «Black Sea Grain & Oil-2023. Шлях до відновлення», пише Latifundist.com.

«Я проти того, щоб знижували ціни і щоб аграрій не заробляв. У нас був баланс інтересів, всі були зацікавлені. Аграрій зацікавлений вирощувати соняшник, ми — його переробляти і продавати», — каже Капшук.

За його словами, ціна на соняшник у розмірі 10 тис. грн/т була і в минулому сезоні. Зокрема, Україна продала до Болгарії 490 тис. т соняшника за такою ціною.

Читайте також: Болгарія збільшила виробництво олії завдяки доступним цінам на український соняшник — Капшук

В Spike Brokers зазначають, що в очікуванні скасування Болгарією заборони на імпорт соняшнику, ринок почав активно торгувати українським соняшником, балансуючи попит в Болгарії пропозицією з України. Протягом останніх 2 тижнів ціни на соняшник із доставкою на північ Болгарії знизилися майже на 40$ за тонну.

«Гнучкість болгарських покупців до приймання соняшнику в біг-бегах створює значну цінову перевагу для експорту українського соняшнику в порівнянні з реалізацією на внутрішньому ринку. Різниця у ціні може досягати до 50$ за тонну соняшнику при експорті в порівнянні з внутрішньоринковою реалізацією», — повідомляють аналітики.

Останні індикації покупців:

  • DAP Україна (Дунай) ~310-310$/т,
  • DAP Болгарія (пн/центр) ~380-390$/т,
  • CIF Болгарія (порт) ~390-400$/т,
  • DAP Румунія (сх) ~350-360$/т,
  • DAP Італія (пн.) ~350-360€/т.

Степан Капшук наголосив, що наразі «експорт соняшнику майже зійшов нанівець», однак після зняття обмежень пʼятьма країнами, він має відновитися. Але без глибоководних портів експорт олійної залишатиметься ускладеним.

Нагадаємо, за вісім місяців 2023 року експорт насіння соняшнику скоротився проти відповідного періоду 2022 року на 58%, що дало змогу значно наростити його переробку на вітчизняних потужностях та відповідно виробництво та експорт продукції з високою доданою вартістю.

Дізнавайтесь першими найсвіжіші новини агробізнесу України на нашій сторінці в Facebook, каналі у Telegram, підписуйтесь на нас у Instagram або на нашу розсилку.

Виконано за допомогоюDisqus